Ретроспективну виставку творів Іштвана Молнара "In memoriam" відкриють в Ужгороді

Ретроспективну виставку творів Іштвана Молнара "In memoriam" відкриють в Ужгороді
27 січня багатогранному, яскравому та самобутньому закарпатському митцеві Іштвану Молнару могло би виповнитися 50. Доля ж відміряла йому лише половину цих літ: важка й раптова недуга обірвала земний шлях щиро спраглої до життя і творчості молодої особистості. Та спогад про митця назавжди закарбувався у пам'яті його сучасників та близьких людей, а ім'я – в мистецькому літописі Закарпаття.

 

Народився Іштван Молнар 27 січня 1968 року в Мукачеві. Школярем відвідував художню студію Золтана Баконія в Ужгороді. Професійний художній вишкіл здобув в Ужгородському училищі прикладного мистецтва (1982-1987 рр.) та Львівському державному інституті прикладного і декоративного мистецтва (1989-1993 рр.), згодом пройшов стажування в Будапешті (Угорщина).

Виставкову діяльність розпочав у 1986 році. Зокрема, з організованою ним неформальною групою молодих художників "Ліве око" презентував свою творчість в Ужгороді та Львові, а також за кордоном – в Угорщині, Польщі, Німеччині, США.

Паралельним захопленням митця став рок – разом із друзями-музикантами створив гурт "St.Pauli Guys". Певною мірою енергетика та стилістика рок-музики знайшли своє відображення і в образотворчості Іштвана Молнара.

Помер митець 21 червня 1993 року.

"Близько семи років активної творчості – короткий, але надзвичайно потужний період, в якому здійснилося все. Невже цей вибух спровокував ще прихований на той час вирок долі? Іштван нікуди не поспішав і не робив кар'єри, він просто перебував у собі й у сфері своїх інтересів і мав час на все. Цей час – це "геніальність молодості", коли все вдається відразу і постійно, коли молода енергія не знає меж і обмежень. Коли відкриваєш мистецтво світу і знаходиш там споріднені душі, рівняєшся на світ і ведеш з ним рівноцінний художній діалог і маєш свій часом категоричний погляд на речі", – пише про творчість художника мистецтвознавець Михайло Сирохман, водночас, додаючи: "Іштван Молнар учився мистецтву, але уникнув учнівства, затяжного шукання свого способу вираження. Він був художником відразу".

Творчу спадщину митця з нагоди річниці від дня його народження 27 січня презентують у залі Закарпатського обласного художнього музею ім.Й.Бокшая.

Відкриття виставки "In memoriam" відбудеться о 15.00.

Департамент культури Закарпатської ОДА

 

19 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів