В Ужгороді презентовано близько 130 мистецьких робіт, присвячених Шевченку

В Ужгороді презентовано близько 130 мистецьких робіт, присвячених Шевченку
25 січня в атріумі будівлі Закарпатської облдержадміністрації та облради запрацювала виставка робіт учасників ІІІ-го (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості.

 

Конкурс, що проводиться Міністерством освіти і науки, Міністерством культури й Міністерством у справах сім’ї та молоді України, присвячений Шевченківським дням та проходить під гаслом "Об’єднаймося ж, брати мої!".

Однойменна виставка в Ужгороді презентує близько 130 робіт образотворчого й декоративно-прикладного мистецтва, виконаних учнями 30 мистецьких шкіл області. 

Як зауважила, відкриваючи виставку, директор департаменту культури облдержадміністрації Оксана Бабунич, представлені в атріумі роботи яскраво засвідчують, якою багатогранною є постать українського генія й наскільки по-різному бачать її творчі діти та юнь.

Своїми враженнями поділились і члени професійного журі, котрим цього дня належало обрати найкращі роботи для участі в наступному, завершальному етапі конкурсу. Зокрема, директор Закарпатського обласного художнього музею ім.Й.Бокшая Франциск Ерфан відзначив творчий поступ цьогорічних учасників, водночас, порадивши їм у майбутньому намагатися не звужувати "шевченківську" тематику до зображення самого Шевченка чи сюжетів з його найвідоміших творів, натомість – пробувати розкривати значення Кобзаря і його творчості в ширшому контексті, що цьогоріч окремим конкурсантам вдалося. Крім того, закликав малих і юних талантів не боятися виходити за рамки конкретного стилю чи жанру, бути творчо розкутими, більше довіряти собі.

Долучилися до побажань директор Мукачівської дитячої художньої школи ім.М.Мункачі Сергій Кіреєв та кандидат мистецтвознавства, доцент Закарпатської академії мистецтв, член Національної спілки художників України Ігор Луценко, котрий і оголосив імена переможців:

Номінація "Образотворче мистецтво":

- Даніїл Сергачов, учень Ужгородської ДШМ (викл.Е.Роман) за твір "І мене в сім’ї великій…";

- Амелія Проць, учениця Ужгородської ДШМ (викл.Е.Роман) за твір "Портрет Шевченка";

- Катерина Тисленко, учениця Мукачівської ДХШ ім.М.Мункачі (викл.К.Кізман) за твір "Село";

- Валерія Кіцул, учениця Тячівської ДШМ (викл.Л.Церкуник) за твір "І заплакала  лілея росою-сльозою";

- Яна Глушманюк, учениця Ясінянської ДШМ (викл.М.Павлюк) за твір "Наймичка".

Номінація "Декоративно-прикладне мистецтво":

- Олександра Панющик, учениця Іршавської ДШМ (викл.Т.Фірцак) за твір "Дитинство Тараса";

- Руміна Куля, учениця Чинадіївської ДШМ (викл.С.Шишканинець) за твір "…Я пас ягнята за селом";

- Ольга Чопей, учениця Чинадіївської ДШМ (викл.В.Цифра) за твір "Мені тринадцятий минало…";

- Неля Ганчіч, учениця Ільницької ДШМ (викл.Л.Матіко) за твір "Україна єдина";

- Михайло Корпош, учень Іршавської ДШМ (викл.Н.Вербищук) за твір "Вівчар".

Десятка найкращих робіт уже наступного місяця представить Закарпаття на IV-му етапі Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості "Об’єднаймося ж, брати мої!" у Києві.

Крім того, відзнаки журі отримали:

- Юлія Васюта, учениця Мукачівської ДХШ ім.М.Мункачі (викл.С.Кіреєв) за твір "Кобзар";

- Валерія Чука, учениця Виноградівської ДШМ ім.Б.Бартока (викл.М.Гаврило) за твір "Об’єдналися в боротьбі за волю";

- Емілія Староста, учениця Виноградівської ДШМ ім.Б.Бартока (викл.Д.Добош-Брода) за твір "Увіковічений Шевченко на Українських гривнях";

- Анастасія Шамолюк, учениця Виноградівської ДШМ ім.Б.Бартока (викл.М.Гаврило) за твір "Материнство".

Позитивно відгукнувся про побачене почесний гість – професор, ректор Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник, який побажав усім учасникам подальшого творчого натхнення і зростання, висловив надію, що серед них – майбутні студенти крайового мистецького вишу та принагідно запросив  присутніх на ознайомчу екскурсію.

"Шевченківську" атмосферу заходу виконанням солоспівів на слова Кобзаря доповнила студентка Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора, лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів  Анастасія Кунак (клас викладача, заслуженого працівника культури України Н.Підгородської) у музичному супроводі концертмейстера Олесі Гайдук.

Оглянути виставку в атріумі можна до 10 лютого.

Департамент культури Закарпатської ОДА

 

25 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів