У багатоповерхівках Закарпаття працюють ліфти як "радянські", так і "новоукраїнські"

У багатоповерхівках Закарпаття працюють ліфти як "радянські", так і "новоукраїнські"
Кількість ліфтів, які перебувають чьогодні на обліку Управління Держпраці у Закарпатській області, становить близько тисячі.

 

На Закарпатті ліфти умовно можна поділити на дві категорії: ті, що були введені в експлуатацію ще за радянських часів – і нині на них не скаржиться хіба що лінивий; і ті, які встановлені у новобудовах, тож, зрозуміло, відповідають усім сучасним вимогам та смакам споживачів. На сьогодні кількість ліфтів, які перебувають на обліку Управління Держпраці  у Закарпатській області, становить близько тисячі.

ПП спеціалізоване ремонтно-будівельне управління «Закарпатліфтмонтаж» є одним із підприємств, які обслуговують ліфти в області. З керівництвом та інженерно-технічним персоналом цього СРБУ вчора був проведений семінар з метою надання їм консультативно-роз’яснювальної допомоги. Ініціатором проведення заходу виступило Управління Держпраці у Закарпатській області.

На початку теоретичної частини семінару директор СРБУ «Закарпатліфтмонтаж»  Анатолій Остапов   зауважив,  що обслуговування ліфтів, встановлених у новобудовах краю, зазвичай не викликає проблем, оскільки вони   відповідають світовим стандартам безпеки, комфорту та надійності. Що не можна сказати про ліфти, які дісталися області у спадок від радянської системи. Більшість з них вичерпала свій термін експлуатації (понад 25 років). Однак, на думку працівників  СРБУ «Закарпатліфтмонтаж»,  списувати радянські «підйомники» не варто, адже їх можна і надалі успішно використовувати.

Цю тему продовжив у своєму виступі головний державний інспектор відділу нагляду у будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді  на виробництві та об'єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці Ігор Кос. Він, зокрема, наголосив, що ліфти належать до об’єктів  підвищеної небезпеки, тож потребують періодичного проведення діагностичних та експертно-технічних робіт задля  визначення можливості подальшої їх експлуатації. Особливу  увагу посадовець акцентував на чехословацьких ліфтах  – нині до них важко знайти необхідні деталі для ремонту, що створює певні незручності в їх обслуговуванні.

На семінарі йшлося також про порядок проведення інструктажів, проходження працівниками спеціалізованої обслуговуючої організації навчання з питань охорони праці, медоглядів; наголошувалося на важливості максимального додержання вимог законодавчих і нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, насамперед вимог «Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів»,  необхідності забезпечення працівників спецодягом тощо.   На завершення Ігор Кос роз’яснив  постанову КМУ  «Про порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» і назвав можливі ризики, які виникають внаслідок нехтування елементарними правилами безпечного виконання робіт, та проаналізував приклади найпоширеніших порушень.

Окремо учасники зібрання зупинилися на деяких положення недавно затвердженого відповідною постановою Кабміну «Технічного  регламенту ліфтів і компонентів безпеки для ліфтів», насамперед на тих, що викликають суперечливе трактування. У наступній  частині працівники обслуговуючої організації на практиці показали, яких заходів необхідно вжити задля безпечної  та безперебійної роботи ліфтів.

Джерело: Управління Держпраці України в Закарпатській області

 

26 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів