"Вовчі облави" почастішали в наших лісах

"Вовчі облави" почастішали в наших лісах
Адже лісові хижаки не бояться людей, і все частіше навідуються у сільські обійстя...

 

У Карпатах вирізають ліс, звідти мігрують на рівнину копитні тварини. А вслід за ними ідуть вовки...

В Україні заговорили про нашестя вовків. Сіроманці  наробили біди у Житомирській, Харківській, Чернігівській, Волинській та інших областях. Жертвами «братчиків», крім дичини, стали собаки, коні, телята. Лісові розбійники не бояться людей, підходять до їхніх жител. Нещодавно на Рівненщині хижак покусав жінку - «втихомирили» його лише за допомогою вил. Наш журналіст мимоволі став свідком облави на вовків, яку у минулі вихідні провели мисливці Тернопілля.

Щоб вистежити обережного вовка, у засідці треба провести не одну годину.

Щоб вистежити обережного вовка, у засідці треба провести не одну годину.

Про лісових хижаків почув ще в автобусі з Бережан “на дрібні села”. Пасажири розповідали історії, одна жахливіша за іншу. Казали, що після сюжетів по ТБ бояться вийти з подвір’я, міцніше позамикали хліви. А ще переживають за своїх тузиків, які тепер аж надто часто несамовито гавкають по ночах. Списую ці балачки на те, що у страху очі великі. Але моя іронія розвіялася після лісових мандрів з хутора Долини на Кольонію.

Іду від однієї рідні до іншої. Гарна зимова погода, рипучий сніг, легенький морозець серед сонячної днини. У небі роблять кумедні піруети закохані круки, подають веселі позивні синички. Ідилія! Аж раптом здійняли крик всюдисущі сойки: глянь, а метрів за сто від мене, вздовж глибокого яру, які у цих краях називають вертепами, або дебрами, пробіг табунець козуль.

У зарослому молодою вільхою урочищі Рахмистрова, де колись мешкали сімейства Гузарів, Ляльок, Горошків, помічаю чоловіка у камуфляжі, що з карабіном причаївся біля берези. Когось вистежує. Знайомимося: Роман Флінта, мисливець з Тернополя. Разом із колегами прибув на Бережанщину на запрошення районних УТМРівців знешкоджувати вовків: місцеві впоратися з ними не можуть. Засікли у районі кількох особин.

- Будьте обережними! – застерігає пан Роман, – бо метрів за 400 звідси помітили на снігу два вовчі переходи. Сліди від їхніх лап завбільшки як ваша долоня. Під час полювання вовк в агонії може кинутися на людину...

Ставимо наївне запитання: яка шкода від вовка? Пан Роман оперує цифрами:

- Один такий хижак з’їдає за сезон 50 козуль. Порахуйте, на скільки їх стане менше, якщо у ваші ліси занадиться вовча зграя. Живиться вона зайцями, поросятами дикого кабана (фахівці кажуть, що вовк запросто може розправитися з 50-кілограмовим кабанчиком. – І. Ф.). Потім піде ближче до села, буде різати свійську худобу. Крім того, може занести сказ...

На Тернопільщині вовків виявили у кількох районах. Позаминулого тижня знешкодили одного такого хижака поблизу Підволочиська. А на моїй малій батьківщині бачили його сліди біля дачного вагончика в урочищі Сілецька.

…Наступного дня після попередньої розвідки у навколохуторянських лісах, що тягнуться до Нараєва, відбулася масована, за участі трьох десятків мисливців і двох квадроциклів, облава на вовків. Про її результати розповів “Високому Замку” голова Бережанської районної організації УТМР Андрій Фурдига:

- Уполювати вовка нам не вдалося. Із тих урочищ, де ви були, він подався на Підгаєччину. Біля Літятина бачили його сліди. Поблизу села Конюхи засікли п’ятьох вовків, одного відстріляли, а решта втекла до ближнього лісу. Багато цього звіра водиться у Монастириському, Підволочиському, Збаразькому районах. Бучач окупований ними. Яка причина засилля вовків у нас? Багата кормова база. Думаю, що прийшли вони з Карпат. Там ліси вирізують, копитна дичина через це мігрує, а за нею ідуть і вовки...

Безуспішна “вовча” облава дала і позитивну інформацію для бережанських мисливців: під час свого рейду вони побачили не менш ніж сотню козуль. Значить, з фауною все гаразд. А на мушку того дня взяли трьох лисиць, яких розвелося дуже багато. Перевірять, чи нема сказу серед рудих хитрунок...

Іван Фаріон, "ВЗ"

 

28 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів