Жодної "святої реліквії" у храмовій споруді в місті над Тисою немає!

Жодної "святої реліквії" у храмовій споруді в місті над Тисою немає!
Це просто чийсь недоречний "туристичний фейк"!

 

Хуст. Римо-католицький костел святої Анни. Унікальна споруда, зведена із каменю зруйнованого блискавкою замку, оповита легендами та таємницями.

Пам’ятка дійсно дуже цінна  і на сьогодні є діючою.

«Побудовано святиню у 1799–1802 роках, – каже історик, професор УжНУ Роман Офіцинський. – Якщо перший у місті храм – Єлизаветинський костел – спорудили у ХІІІ столітті, то після того як він у 1524 році став протестантським, місцеві римо-католики протягом тривалого часу не мали місця для молитов. Тож  трагедія 1766 року, коли Хустський замок зруйнувала блискавка, стала початком існування   нової святині у місті».

Справа в тому, що 10 серпня 1799 року римо-католицькій общині Хуста  угорський уряд дозволив розібрати східну частину замку і дешевий будівельний матеріал використати для будівництва церкви.

Першим священиком, котрий проводив тут богослужіння, був Інокентій Шименеліус (Шимоншич). Він, можливо, і відповідав за будівництво храму. Шимоншич був високоосвіченою людиною. Він перший в історії нашого краю зібрав величезний історичний матеріал про Мараморощину.

Тим не менше, останнім часом почала ширитись інформація про те, що в костелі знаходиться святий вівтар, зроблений у Туреччині кілька століть тому, що пам’ятка із чистого золота високої проби.

Але на жаль, як стало відомо, такої реліквії у церкві немає. Про це повідомив настоятель костелу святої Анни отець Олександр Сулінчак.

«Я не знаю, звідки пішла така чутка, та золотого сентолтара у церкві немає, вівтар є, але він зроблений із каменю. Але це не применшує унікальність кам’яної святині. У костелі дуже гарний розпис. Храм сам по собі є історичною  цінністю. Тому як хустяни, так і туристи там можуть не тільки помолитись, але ще побачити багато справді цікавого», – зазначив священик.

Джерело: Zakarpatpost.net

 

28 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів