Поради психолога закарпатської поліції: адаптація після АТО

Поради психолога закарпатської поліції: адаптація після АТО
Фахівці сектору психологічного забезпечення Закарпатської поліції розповіли про те, як правильно допомагати адаптуватися до звичного життя тим, хто повернувся із зони антитерористичної операції.

 

Для бійців, які повертаються із зони АТО, адаптація до звичного життя — тривалий та не завжди простий процес. Найчастіше він супроводжується байдужістю, апатією, дратівливістю та навіть агресією. Для того, щоб позбутися цих почуттів та емоцій та увійти у звичний темп життя, необхідною є допомога фахівців.

Разом із цим невід’ємну роль у психологічному відновленні бійця відіграє поведінка рідних та близьких. Аби не загострити ситуацію та грамотно допомогти рідній людині, психологи радять дотримуватися наступних правил:

- відкорегуйте побут

Докладіть максимум зусиль, аби проаналізувати, як мислить боєць під час війни. Уникайте різких звуків, не підходьте до людини з-за спини: вона може автоматично відреагувати на це як на напад. Краще окликнути людину, щоб вона могла обернутися;

- не нагнітайте ситуацію

Уникайте розмов про соціальні проблеми та невтішні статистики, високий рівень розлучень, алкоголізм тощо. Інакше людина, яка повернулась із фронту, мимоволі буде підлаштовуватись під стереотип поведінки, якої від неї чекають;

- не обмежуйте спілкування з товаришами по службі 

Це має особливу вагу в перші місяці після повернення. Саме в такому середовищі людині найлегше знайти розуміння, спокійно говорити про пережитий досвід. Це саме те продуктивне спілкування, яке дозволяє повернутися в мирне життя;

- не знецінюйте пережитий досвід 

Різним людям для адаптації необхідна різна кількість часу. Не порівнюйте рідну людину з тими, хто легше підлаштовується до звичного життя. Це не підбадьорить, а призведе до втрати довіри до вас.

- переконайте бійця звернутися по допомогу до психолога, якщо в цьому є необхідність

Впоратися із посттравматичним станом у будь-який час допоможуть психологи місцевих центрів підтримки ветеранів АТО, громадські організації учасників АТО чи об’єднання військовослужбовців.

Відділ комунікації поліції Закарпатської області

 

29 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів