Проблеми й перспективи відновлення замку в Невицькому обговорили у столиці Закарпаття

Проблеми й перспективи відновлення замку в Невицькому обговорили у столиці Закарпаття
Відкриту лекцію в конференц-залі Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького влаштував відомий у краї археолог й історик Олександр Дзембас

 

У суботу, 27 січня у, конференц-залі Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького відбулася відкрита лекція відомого в краї археолога й історика Олександра Дзембаса «Невицький замок. Результати археологічних досліджень. Проблеми. Пошуки. Перспективи».

Організувала захід школа юного археолога Закарпатського центру туризму спільно зі згаданим музеєм. Бути присутніми запросили всіх охочих, серед яких опинилися ужгородські школярі, студенти, освітяни, журналісти й усі зацікавлені порушеною тематикою.

Як відомо, нещодавно проект реставрації Невицького замку здобув кошти на реалізацію. Для цього держбюджет виділив 11,2 млн гривень, які використають на невідкладні роботи з відновлення архітектурної пам’ятки.

Пан Олександр розповів присутнім про проведені кількома роками раніше всеукраїнські школи з археології, які за час існування зібрали близько 5000 дітей. За словами лектора, ці заходи мали велике значення не тільки для освітнього розвитку учасників, а й дали їм величезну кількість знайомств і посприяли патріотичному вихованню дітей.

Учасники лекції

Дуже докладно лектор розповів про історію Невицького замку – від його створення всередині ХІІІ століття до розквіту в ХІV-XV століттях, руйнування й нинішній стан. Було згадано чимало постатей, які так чи так вплинули на історію архітектурної пам’ятки.

Закінчив захід Віктор Андрейкович – студент харківської юридичної академії родом із Ужгорода, колишній учасник школи юного археолога. Він поділився спогадами про експедиції до замку та закликав школярів долучатися до таких ініціатив. На завершення зустрічі гості мали змогу поставити пану Олександру запитання й подискутувати щодо порушених проблем.

Антоніна Чундак, МедіаЦентр УжНУ

ФОТО авторки та з мережі Інтернет

 

31 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів