Світовий банк інвестує в здоров’я закарпатців 6,5 мільйонів доларів

Світовий банк інвестує в здоров’я закарпатців 6,5 мільйонів доларів
Закарпаття - одна з восьми областей країни, які виграли конкурс і беруть участь у реалізації субпроекту Світового Банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

 

У нашій області проект спрямований на покращення медичної допомоги та посилення боротьби з серцево-судинними захворюваннями. Про те як втілюється цей проект в Закарпатті розповіли під час брифінгу Іван ГУШТАН – заступник директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА, консультант з управління субпроектом  Ганна РОМАНКО та головний лікар Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру Роман СОСКИДА .

«Саме захворювання серця та судин є найпоширенішими та однією з найчастіших причин смертності в усьому світі та в Україні. 68% дорослого населення страждають на ці патології. І наша область – не виключення. Майже 631 тисяча осіб в нашому краї мають серцево-судинні захворювання. Тільки минулого року ці хвороби забрали життя понад 8,5 тисяч закарпатців, - зазначила Ганна Романко. Для того щоб змінити ситуацію, підвищити своєчасність та якість надання медичних послуг пацієнтам із серцево-судинними хворобами в області з вересня 2015 року реалізується субпроект Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Проект передбачає проведення низки робіт та заходів які торкаються всіх рівнів:  від первинної ланки та екстреної медичної допомоги до другого та третього рівня. Для втілення проекту Світовий банк надає біля  6,5 млн. доларів. Також в рамках  проекту фінансово долучається і місцевий бюджет  - розмір нашого внеску 729,5 тисяч доларів».

«В рамках проекту вже закуплено 22 повнопривідні автомобілі Citroen Jumper, ехокардіоскопічний апарат з черезстравохідним датчиком, 2 автоклави, два агіографічних апарати, 200 глюкометрів, сучасний рентген-апарат та інше устаткування та обладнання. Також проведено ремонтні роботи в реанімаційному відділенні ЗОККД та відділенні інтервенційної кардіології, інтенсивної терапії, анестезіології та реанімації Хустської райлікарні. Пройшли навчання та підвищили свою кваліфікацію 1 206 працівників екстреної медичної допомоги та первинної ланки, стажувались за кордоном п’ятеро інвазивних кардіологів, кардіохірургів та організаторів охорони здоров’я.  Школи здоров’я розпочали освітню роботу в амбулаторіях сімейної медицини. Все це - задля підвищення своєчасності та якості надання медичних послуг пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями.» - підсумував заступник директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Іван Гуштан. І додав, що найближчим часом в рамках проекту буде ще закуплено низку додаткового обладнання для діагностики та лікування наших краян.

На одній з найвагоміших складових проекту: покращення надання допомоги хворим з гострим інфарктом міокарду зупинився головний лікар Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру Роман СОСКИДА. Зокрема він зауважив що, при гострому коронарному синдромі потрібно встигнути доставити хворого до медзакладу у т.зв. «терапевтичне вікно» - за 2-3 години. Якщо за цей час хворого доставити до лабораторії та відновити кровоток у судинах, що живлять серце – його можна врятувати від інфаркту.  Суть цієї процедури:  через невеличкий розріз на шкірі у судину імплантується стент (мініатюрний розширяючий, підтримуючий каркас, завдяки якому кров відновлює свій рух), і вже за кілька годин людина може повертатися до звичного життя і покинути медзаклад. Всім пацієнтам, ця маніпуляція проводиться безкоштовно, а хворі які доправляються в кардіодиспансер в ургентному стані повністю забезпечені безкоштовними стентами для надання допомоги. Минулого року область централізовано за кошти державного бюджету отримала 264 cтенти та додатково за кошти обласного бюджету закуплено ще 150 стентів та необхідні витратні матеріали.

На сьогодні в Закарпатті реперфузійні процедури здійснюються тільки в Ужгороді в обласному кардіологічному диспансері. Але із деяких гірських районів встигнути доправити пацієнта до обласного центру – проблемно. Тому саме в Хуст оптимально транспортувати хворих із  Рахівщини, Тячівщини та самої Хустщини – він розташований у межах 100 км від них. І вже  найближчим часом в області запрацює ще одна катетеризаційна лабораторія. Тепер вже  на базі Хустської районної лікарні. Це дозволить своєчасно (в рамках терапевтичного вікна) доставляти пацієнта з гострим інфарктом міокарду до медичного закладу, де буде проведено відновлення кровоточу у судинах.  

Джерело: Прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області

 

31 січня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів