Самоврядні громади Закарпаття вже не будуть безземельними!

Самоврядні громади Закарпаття вже не будуть безземельними!
Загалом в Україні на сьогодні 92% всіх земель за межами населених пунктів є у державному розпорядженні і тільки 8% земель є комунальними.

 

Кабінет Міністрів затвердив постанову про передачу земель за межами населених пунктів у власність об'єднаних громад. Відповідний документ уряд затвердив на своєму засіданні у середу, 31 січня.

Окрім того, ще з минулого року в профільному комітеті Верховної Ради знаходиться кілька варіантів законопроектів щодо такого важливого для громад питання. Серед них — кабмінівський законопроект № 7118, депутатський законопроект № 7118-1 та президентський проект закону під номером 7363.

Що дає прийняття такої постанови громадам? - Від прийняття таких важливих земельних законів залежить розвиток громад, адже для розбудови, розширення та прокладання доріг між населеними пунктами, залучення інвестицій, виділення земель для агрогосподарств, для розвитку зеленого туризму, побудови нових ферм та господарств з переробки сільгосппродукції, інших потреб необхідна земля, - вважає консультант з правових питань проекту Пульс Олена Лісовська.

Асоціація міст України давно просуває прийняття закону, проводить роз'яснювальну роботу серед народних депутатів, у владних кабінетах, і, на щастя, сьогодні є політична воля прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана і рішучі кроки Кабміну у даному напрямку. «Інвентаризація земель, які підлягають передачі об’єднаним територіальним громадам (ОТГ), почнеться вже завтра і триватиме до кінця року», – заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк. За його словами, мова йде про 760 тисяч гектарів. Володимир Гройсман заявив, що уряд готовий покрити 50% вартості цих земель, але ОТГ можуть впоратися і самі.

Загалом в Україні на сьогодні 92% всіх земель за межами населених пунктів є у державному розпорядженні і тільки 8% земель є комунальними.

Нагадаємо, що питанню передачі місцевим громадам  земель за межами населених пунктів було присвячене й засідання Регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування, організоване Закарпатським РВ АМУ, яке відбулося в Ужгороді 31 січня. Міські, селищні та сільські голови – члени АМУ, які взяли участь у засіданні, зокрема І.Ковач (Тячів), С.Бобик (Іршава), І. Дрогобецький (Поляна), М.Лаба (Невицьке) та інші наголошували на особливій важливості вирішення цього питання для стратегічної перспективи розвитку громад.

Джерело: Закарпатське РВ АМУ

 

02 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів