Фахівці Закарпатської митниці ДФС провели нараду для суб’єктів ЗЕД, декларантів та митних брокерів

Фахівці Закарпатської митниці ДФС провели нараду для суб’єктів ЗЕД, декларантів та митних брокерів
Під час заходу йшлося про порядок видачі та заповнення сертифікаті EUR.1 та впровадження нової версії української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності.

 

Впродовж наради модератор заходу – Лілія Стороженко, начальник відділу митно-тарифного регулювання управління адміністрування митних платежів Закарпатської митниці ДФС роз’яснила основні положення визначення країни походження товарів, передбачених Угодами про вільну торгівлю, підписаних Україною з країнами – членами ЄС, ЄАВТ та Чорногорії, під час здійснення експортно-імпортних поставок товарів.

Зокрема, фахівець митниці поінформувала учасників заходу, що статтею 544 Митного кодексу України до основних завдань митниці ДФС віднесено видачу у випадках, встановлених чинними міжнародними договорами, сертифікатів походження. На сьогодні Закарпатська митниця ДФС здійснює видачу сертифікатів з перевезення (походження) форми EUR.1. Сертифікат видається у разі, якщо його потрібно пред’явити при ввезенні на митну територію країн ЄС та ЄАВТ, Чорногорії як доказ, що товар українського походження відповідає вимогам правил визначення преференційного походження при застосуванні преференційних ставок ввізного мита.

Порядок видачі та заповнення сертифікатів з перевезення (походження) EUR.1, затверджено наказом Мінфіну від 20 листопада 2017 року № 950.

За словами Лілії Стороженко, цим Порядком, зокрема, передбачено: скорочення часу видачі сертифікатів з перевезення форми EUR.1; можливість подання заяви експортером в електронній формі; застосування декларацій постачальника (виробника) для підтвердження преференційного походження товарів з України; запровадження єдиного порядку видачі сертифікатів для країн – членів ЄС, ЄАВТ, Чорногорії; уточнення порядку заповнення замінних сертифікатів.

Отто Ковчар – президент Закарпатської торгово-промислової палати зосередив увагу присутніх учасників наради на двох питаннях. По-перше, порядок оформлення, умови і терміни видачі інших видів сертифікатів для підтвердження країни походження товару на продукцію українських експортерів та по-друге, порядок здійснення верифікації всіх форм виданих сертифікатів країни походження та санкції за неправомірне їх оформлення, видачу і використання.

– Правильна класифікація товарів це важливий складовий елемент системи митного регулювання, адже від правильної класифікації залежить об’єктивне стягнення податків і зборів, і звичайно об’єктивність митної статистики, яка саме і виробляє політику зовнішньоекономічної торгівлі держави, – зазначила Марія Яблуновська – начальник відділу класифікації товарів Закарпатської митниці ДФС.

– У листопаді минулого року до Верховної Ради було подано новий законопроект «Про митний тариф України». Проект розроблено з метою приведення законодавчої бази України у відповідність із системою загальновизнаних норм міжнародного права. В його основу покладено нову версію української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, яка побудована на основі гармонізованої системи опису та кодування товарів 2017 року. Проектом цього закону не передбачається зміна ставок ввізного мита на товари, а тільки зміна класифікації деяких товарів (всього 233 поправки). Наразі класифікація товарів здійснюється відповідно до положень УКТЗЕД, яка є товарною номенклатурою митного тарифу України, затверджена Законом України № 584, – підкреслила  Марія Яблуновська.

За словами начальника відділу класифікації товарів, новий проект Закону є втіленням нової версії УКТЗЕД. У процесі розроби нової версії фахівцями ДФС забезпечувався автентичний переклад текстів Гармонізованої Системи та комбінованої номенклатури ЄС 2018 року. На основі зазначених текстів розроблено нову версію УКТЗЕД. Процес розробки якої передбачав обов’язкове збереження національної деталізації для низки важливих товарів, наприклад товарів промислового складання автомобілів, компонентів для цивільної авіації.

ДФС у Закарпатській області

 

06 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів