Представники ОБСЄ ознайомилися зі спеціалізованою ЗОШ №4 у м.Ужгороді

Представники ОБСЄ ознайомилися зі спеціалізованою ЗОШ №4 у м.Ужгороді
Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєр сьогодні під час візиту на Закарпаття ознайомився, як працює ужгородська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ст. із поглибленим вивченням словацької мови.

 

На зустрічі були присутні секретар Ужгородської міської ради куратор освітньої галузі Андріана Сушко, керуючий справами виконкому Олена Макара, директор департаменту освіти та науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова, в.о. начальника міського управління освіти Марина Пуківська.

Учителі математики, трудового навчання, біології, які викладають у СЗОШ №4, провели презентації як проводять свої уроки, зокрема в класі, який уже 2 роки бере участь у всеукраїнському експерименті «Формування багатомовності дітей та учнів: прогресивні європейські ідеї в українському контексті». У рамках експерименту тоді 5-й, а зараз уже 7-й клас відібрали для двомовного навчання, коли в рамках одного уроку ведеться засвоєння матеріалу, термінів, спілкування дітей та вчителя двома мовами.

Педагоги також розповідали про курси, семінари, тренінги, які відвідали для вдосконалення знань, насамперед у Києві, Чернівцях за сприяння Міносвіти.

Керівник школи Марія Фединець розповіла, що після запровадження експерименту через певний час провели опитування, під час якого і діти, і їхні батьки, і вчителі одностайно висловилися за продовження експерименту, оскільки переконані: розвиток багатомовності згодом допоможе випускникам школи успішно реалізувати себе в житті і в Україні, і в державах ЄС. Крім того, саме така модель, як у цій школі, повністю відповідає найбільш дискутованій статті 7 нового Закону України про освіту, оскільки учні опановують усі предмети і державною українською, і мовою нацменшин – словацькою.

Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєр та представники місії, які його супроводжують у поїздці Закарпаттям, ставили під час огляду школи, презентацій чимало запитань. Їх поінформували, що за такою ж моделлю в Ужгороді працює ще один дитсадок, а загалом в Ужгороді також діють дві школи з угорською мовою навчання, одна з російською, а на Закарпатті – у селищі Нижня Апша на Тячівщині – є тримовна школа – із російською, українською, румунською мовами навчання.

Джерело: Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

 

06 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів