Доки на Закарпатті не запрацює повноцінний сміттєпереробний завод, усі "сміттєві" закони залишаться лише на папері

Доки на Закарпатті не запрацює повноцінний сміттєпереробний завод, усі "сміттєві" закони залишаться лише на папері
Поки що ж сього немає, хоча при цьому, нагадаємо, в Україні з 1 січня 2018 року набув чинності закон про обов`язкове сортування сміття...

 

Сьома частина України завалена сміттям, б’ють на сполох екологи. Статистика вражає: офіційні звалища займають площу, рівну Данії, а на кожного українця щорічно утворюється 10 тонн відходів, і це вдвічі більше, ніж у країнах Європейського Союзу. Про це заявив міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак.

Майже половину побутового сміття можна переробити, хоча зараз у країні на вторсировину йдуть лише 4% відходів. Із 1 січня 2018 року в Україні набув чинності закон про обов`язкове сортування сміття, й кожного з нас можуть оштрафувати на 340-1360 гривень за нерозсортований пакет зі сміттям.

Але поки в Україні не почне роботу система сортування побутового сміття та підприємствах, що переробляють вторсировину, найдосконаліші закони залишаться лише на папері. Аналітики «Слова і Діла» вивчили, як справляються зі сміттєвими проблемами голови ОДА.

У Львові після закриття Грибовицького полігону в 2016 році проблема з вивезенням побутових відходів була критичною. Тому не дивно, що безумовним лідером за обіцянками, пов`язаними з вивезенням і переробкою сміття, є голова Львівської ОДА Олег Синютка. Коли в мегаполісі накопичилося понад 500 тисяч тонн відходів, Синютка пообіцяв очистити Львів від сміття за тиждень. І провалив обіцянку.

Зате львівське сміття почали знаходити у всіх областях України.

Львівська ОДА домовилася з кількома полігонами в області про тимчасове вивезення відходів, поки не буде збудований сміттєпереробний комплекс. До 2019 року була розроблена програма з вивезення та утилізації львівського сміття. Синютка пообіцяв відновити систему збору ТПВ, у тому числі сортування та вивезення вторсировини, яка значно зменшить кількість відходів на полігонах. У 2018 року Львів повинен перейти до системної переробки та утилізації ТПВ. На завершальному п`ятому етапі в 2019 році почнеться будівництво сміттєпереробного комплексу, який остаточно вирішить проблему твердих побутових відходів на території міста.

Також ще в кількох областях планують будувати сміттєпереробні заводи – в Закарпатській, Волинській та Донецькій. Не проти побудувати сміттєпереробний завод і на Харківщині.

Детальніше – в інфографіці.

Джерело: Слово і діло

 

09 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів