Батькам-закарпатцям! З цього року ваші діти ходитимуть до школи по-новому!

Батькам-закарпатцям! З цього року ваші діти ходитимуть до школи по-новому!
Зокрема як відтепер школи набиратимуть першоклашок.

 

В Україні з нинішнього року змінився порядок прийому до першого класу. Якщо раніше багато спеціалізовані школи або гімназії відбирали дітей на конкурсній основі, то тепер основним критерієм буде адреса, за якою зареєстровано майбутній учень.

Відповідні зміни вступили в силу після прийняття нового закону "Про освіту". Однак багато його положення ще не до кінця прописані, тому і у батьків, і в педагогів виникає багато питань.

Куди і коли

Згідно з новим законом, за кожною школою буде закріплена певна територія, юні жителі якої по досягненню 6 років гарантовано отримують місце в даному навчальному закладі. Незалежно від того, чи є воно спеціалізованим або "простим". Якщо в будь-який інший школі після прийому "своїх" дітей залишаться місця, то можна вирушати надходити туди. Однак тоді конкурс можливий.

За словами завуча молодших класів однієї зі столичних шкіл на Оболоні, інформацію про прив'язку шкіл до певними адресами варто очікувати в кінці березня. А дізнатися її можна буде в самих навчальних закладів, в районних управліннях освіти або на їх сайтах. У квітні і травні, швидше за все, будуть прийматися документи від дітей за місцем проживання, після 1 червня - від інших.

Втім, за її словами, поки з упевненістю можна порадити батькам лише готувати всі необхідні документи, зокрема медичні. Оригінали потрібно буде надати в "своїй", а з копіями відправлятися в інші.

Як зазначає соваторка нового закону, аналітікіня центру CEDOS Ірина Когут, Міносвіти зараз працює над новими умовами зарахування дітей, тому деякі положення ще не прописані. На даний момент точно відомо, що закріплена школа буде одна, а не 2-3 найближчі. Також, можливо, спростять зарахування в школу, якщо там вже навчаються старші брат або сестра дитини.

- Однак поки це розмови на рівні МОН. Для дітей з особливими потребами буде окрема процедура. Що стосується пільгових категорій, поки складно сказати, але я сумніваюся, що для них будуть окремі умови зарахування, - зазначає Ірина.

Не більше 30

Однією з цілей нового порядку зарахування в початкову школу є рівномірний розподіл навантаження на вчителів і формування класів до 30 дітей. Як можна здогадатися, це повинно підвищити якість навчання, проте виконати норму зможуть поки не все. Наприклад, в управлінні освіти Голосіївського району Києва підкреслюють, що на їх територію припадає 30% новобудов столиці і школи переповнені. Тенденція також актуальна для Дарницького району та передмістя Києва.

- На жаль, МОН взагалі не може впливати на те, скільки шкіл будується. Це по закону і старому, і новому. Відповідальність лежить на місцевій владі, яка не справляється. Тобто навіть якщо МОН захоче, не може наказати будувати школи. Воно навіть не може якось карати місцеві управління освіти, якщо в школах переповнені класи (що є порушенням закону), оскільки управління - частина місцевої влади, вони не підпорядковані міністерству, - підкреслює Ірина Когут. - Забудовники повинні платити соціальний пайовий внесок. Можливо, він занадто малий і його не вистачає на будівництво соцінфраструктури. Можливо, його використовують не за призначенням. Це дуже болюче і складне питання контролю за місцевим бюджетом.

Всі рівні, всі хороші

Новий закон передбачає, що протягом 5 років школи поміняють статути і стануть відповідати трьом передбаченим типам навчальних закладів - початковій школі, гімназії (5-9 класи) і ліцею (10-12 класи).

- У початкову НЕ буде відбору, по гімназії поки не визначено, але, ймовірно, теж не буде, по ліцею відбір можливий, але яка процедура - теж не визначено поки. Установи зможуть існувати як об'єднання початкової школи, гімназії та ліцею або в інших конфігураціях, але ліцеї, як правило, будуть існувати окремо, - зазначає Ірина Когут.

Також за цей час буде впроваджуватися програма навчання молодшої школи "Нова українська школа", яка стане обов'язковою для всіх незалежно від спеціалізації і може замінить в тому числі експериментальні, такі як "Росток" і "Інтелект України".

- "Росток" і "Інтелект", як і інші програми, будуть діяти тільки якщо вони адаптуються до вимог нового державного стандарту. Поки вони не відповідають йому. Крім того, вони не зможуть відбирати дітей у свої класи, як це робилося досі. Що ж стосується спеціалізованих шкіл, то типовий навчальний план передбачає з 2 класу 1-2 години на вибір школи. Наприклад, ті ж іноземні мови. Але знову-таки, відбору в такі школи більше не буде, - каже експертка.

За словами дитячого та сімейного психолога Інни Нежурбеди, в єдиному стандарті навчання для молодшої школи проблем бути не повинно, оскільки, скажімо, про гуманітарні або математичні здібності перед початком навчання судити рано.

    - Саме тому профілі формуються після 5-го, а іноді і 9-го класів, - зазначає вона, підкреслюючи, що в той же час під час вступу до школи батьки можуть отримати загальні рекомендації.

- Якщо дитині 6 років тільки виповнилося і він абсолютно не готовий, то рекомендувати почекати рік можуть, але це все одно на розсуд батьків. Так і раніше було. Хтось прислухається, хтось кудись поспішає. Але не взяти дитину, яка досягла шкільного віку, за місцем прописки школа не може, - каже Інна.

Слід зазначити, що уніфікований підхід до організації шкільної освіти відповідає передовим світовим стандарту. Наприклад, фінської системі, визнаною кращою в світі, де всі школи демонструють однаковий рівень, а освіта є безкоштовною. У той же час в приватних розмовах українські батьки побоюються, що серйозні відмінності між можливостями наших шкіл нікуди не подінуться або ж на це потрібно чимало років. А прийнятий закон обмежить доступ до "хорошим".

Даремно готувалися?

Багато років популярністю серед батьків і майбутніх першокласників користувалося відвідування підготовки до школи перед вступом, особливо в профільні або спецшколи. Тепер же, за словами Ірини Когут, ця практика буде відходити.

- Підготовка до школи, тим більше платна, точно не актуальна. Новий стандарт розрахований на навчання базовим навичкам (читання-лист-рахунок) вже в школі, - зазначає вона.

У той же час Інна Нежурбеда вважає, що все вкрай індивідуально.

- Кому-то підготовка перед школою корисна не тільки для розвитку академічних знань, а й як досвід соціалізаціі.Кому-то ні до чого. Хтось приходить з рівнем підготовки на третій клас і нудьгує на уроках, хтось не встигає. Важливо адекватно оцінювати сильні і слабкі сторони свого конкретного дитини і діяти максимально в його інтересах, - підкреслює експертка.

Джерело: Соцпортал

 

11 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів