Freedom House: ЗМІ в Україні зазнають нападу

Доповідь неурядової організації Freedom House засвідчила, що напередодні президентських виборів в Україні стан у ЗМІ викликає занепокоєння і ставить під сумнів можливість справедливої виборчої кампанії.

 

Автори доповіді відзначають, що політичні групи критичні до діючого президента та правлячої політичної еліти не мають доступу до електронних засобів масової інформації. Розроблена система цензури включа? інструкції президентської адміністрації і спотворю? висвітлення новин та політичного життя в країні.

Засоби масової інформації засвідчують високий рівень як подібності у висвітленні, так і подібності у викривленості новин. Хоча, такий стан у ЗМ? вже існував на президентських виборах 1999 року та парламентських 2002 року, напередодні виборів 2004 ситуація погіршилася.

Freedom House рекоменду?:

Українському урядові та президентові України:

1) негайно припинити випуск та поширення "темників" та припинити залякування чільних редакторів ЗМ?
2) Старанно розслідувати усі випадки вбивств, нападів, залякування, (фізичного чи фінансового) проти журналістів.

Центральній Виборчій Комісії:

1) Забезпечити рівний доступ чільних кандидатів на виборах до ЗМ? на державному телебаченні та радіо.
2) Забезпечити можливість кандидатам, які зазнали критики чи негативного висвітлення у державних ЗМ?, висловитися у відповідь впродовж двох місяців до президентських виборів.

Українським ЗМ?:

1) Оприлюднювати та аналізувати результати опитування громадської думки незалежних центрів з високою репутаці?ю та міжнародних моніторингових організацій перед виборами
2) Запровадити громадянський кодекс та кодекс поведінки журналістів, який би не дозволяв оприлюднювати напередодні виборів інформацію, яка ганьбить чи очорню? кандидатів у президенти і ? неправдивою.

 

09 липня 2004р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів