Закарпатці мають проблеми з отриманням сигналу цифрового телебачення

Закарпатці мають проблеми з отриманням сигналу цифрового телебачення
Жителі Закарпаття повідомляють про проблеми із сигналом цифрового телебачення по всій території регіону. З цього приводу обласні обранці звертатимуться до вищих органів влади з проханням вжити всі заходи, необхідні для максимального покриття цифровим сигналом територію Закарпатської області.

 

На розгляд депутатів крайового парламенту вноситься проект рішення  «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо покриття цифровим сигналом території  Закарпатської області», який планується розглянути у ході 10-ї сесії. Документ адресовано до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з приводу необхідності остаточного переходу від аналогового до цифрового телебачення.

У тексті звернення сказано: «Ми, депутати обласної ради, звертаємося до Вас з приводу переходу від аналогового до цифрового телебачення в Закарпатській області.

Слід зазначити, що споживачі повідомляють про проблеми із сигналом цифрового телебачення по всій території Закарпатської області. З переходом від аналогового до цифрового телебачення краяни отримають телебачення, яке у перспективі відкриває можливості для прийому понад 40 (а наразі – 14) загальнодержавних телевізійних програм високої якості. З 2011 року впровадженням цифрового стандарту телебачення на території області здійснює київське ТОВ „Зеонбуд”, яке отримало відповідні ліцензії провайдера програмної послуги, згідно з якими передбачалось здійснити на першому етапі у 2011 році розбудову багатоканальних мереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 у стандарті DVB-Т2 на 19 об’єктах Закарпатської області. До кінця 2011 року ТОВ „Зеонбуд” на шести об’єктах Закарпатської філії КРРТ було змонтовано та введено в експлуатацію передавачі цифрового стандарту в Ужгороді, Хусті, Мукачеві, Сваляві, Рахові та Великому Березному. Орієнтовно оцінений відсоток охоплення населення Закарпатської області технічними засобами, встановленими на об’єктах Закарпатської філії КРРТ, становить близько 50%, а такі райони як Міжгірський та Воловецький взагалі не охоплено цифровим стандартом телебачення. Частково покриття забезпечено у Великоберезнянському, Перечинському, Свалявському, Тячівському, Рахівському та Іршавському районах. Роботи з подальшого розширення цифрової передавальної мережі на території області не ведуться. Отже є передумови, що після припинення роботи аналогових телевізійних передавачів, в області може відбутися значне зменшення інформаційного простору, а в деяких районах повна його відсутність.

Регіональні телеканали недоступні для жителів Берегівського, Виноградівського районів, що спричиняє інформаційний вакуум для отримання якісної і своєчасної інформації яка стосується рідного краю. Представники національних меншин (до прикладу, на території вищенаведених районів компактно проживають угорці) є законослухняними громадянами України які прагнуть у повному обсязі володіти державною мовою, а для цього необхідно забезпечити їм доступ до інформації на українській мові, це , в свою чергу, дасть змогу нацменшинам вдосконалити володіння державною мовою.

На сьогоднішній день ТОВ «Зеонбуд» покриває всього 1/3 території Закарпатської області.

Відповідно до Плану заходів щодо впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення, затвердженого Кабінетом Міністрів України у 2016 році, яке має відбутися відповідно до Порядку поетапного відключення аналогового телерадіомовлення, яке заплановано на березень 2018 року.

Депутатський корпус висловлює занепокоєння з приводу того, що глядачі залишаться взагалі без телебачення та звертаються з проханням вжити всі заходи необхідні для максимального покриття цифровим сигналом територію Закарпатської області», - наголошується у документі.

У разі схвалення депутатським корпусом цього звернення, контроль за виконанням рішення буде покладено на профільну постійну комісію обласної ради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики, фізичної культури і спорту, національних меншин та інформаційної політики.

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради

 

15 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів