Проект "Лабіринт" від конкурсантів ужгородського "Срібного мольберту"

Проект "Лабіринт" від конкурсантів ужгородського "Срібного мольберту"
Учасники студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт» наполегливо працюють, розвиваються і створюють власні мистецькі проекти.

 

Так, наш конкурсант Денис Метелін спільно зі своїм товаришем Нестором Лісовським реалізували у Львові проект «Лабіринт». Яка думка закладена в його основу й що прагнули донести глядачеві молоді митці – ми розпитали у Дениса.

Утопія та антиутопія, ідеальний і зруйнований світ – такою є ідея проекту «Лабіринт». Повернувшись додому з конкурсу «Срібний мольберт», Денис із другом Нестором розгорнули свій мистецький проект у просторі заводу «Рема» (м. Львів).

Спільний проект представника галереї «Фарбований лис» Дениса Метеліна й керівника майстерні «Штукаріум» Нестора Лісовського вдалося втілити через півроку після народження задуму.

«Спочатку ми мали намір зобразити утопічне місто, але зрозуміли, що зрештою кожна утопія перетворюється на антиутопію, завжди є ті, що програють, завдяки чиїм зусиллям і стражданням утримується загальне «благо». Тому в результаті цей проект став утіленням шляху з одного стану в інший», – пояснює Денис.

На території заводу хлопці збудували велику інсталяцію завбільшки з 80 квадратних метрів – лабіринт із кількома шляхами, які ведуть до центру. Всередині лабіринту розташували своє бачення боротьби міста-утопії й антиутопії. Боротьби світла і темряви, ідеального та хаосу.

Як пояснюють автори ідеї, відвідувач опиняється у лабіринті, блукає ним та шукає вихід – натомість приходить до центру, де й знаходиться ідеальне, утопічне – все це як алегорія того, що «…ти проходиш через зруйнований світ до білого, ідеального».

«Ми будували геометризоване місто: з чітким центром, колами, що символізували утопію, а сам лабіринт довкола міста – це антиутопія: все зруйноване, піксельоване, різної форми», – розповідає молодий художник.

У центрі міста молоді митці вчинили перформанс: інсталяцію із чорних коробок, що нагадують печеру (ніби портал у зруйнований світ), й облили їх білою фарбою – як символ перемоги ідеального. Відтак упродовж кількох днів розбудовували всередині ідеальне місто з білих коробок.

Доступ до «Лабіринту» вільний, тож оглянути його і досі може всяк охочий.

Наразі Денис взявся за втілення ще одного мистецького проекту, над яким працював навіть під час конкурсу «Срібний мольберт», – це створення мультфільму про майбутнє.

Денисе, сподіваємося, що всі твої подальші плани вдаватиметься втілити у життя, а креативне мислення й нестандартний погляд на речі генеруватиме все нові й нові цікаві ідеї та проекти!

Джерело: Культурно-мистецька фундація Brovdi Art

 

16 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів