Мирослав Горват: "Роми завжди були мирним народом..."

Мирослав Горват: "Роми завжди були мирним народом..."
«Ромам ніхто не може заборонити жебракувати, але всьому має бути межа», - голова «Об’єднання ромів Ужгорода» Мирослав Горват про найгостріші теми.

 

За словами Мирослава Горвата, роми завжди були мирним народом і йому неприємно коли в пресі чи соціальних мережах з’являються негативні відгуки про діяльність ромів чи вчинення ними злочинів або дій, які суперечать закону або моралі.

 «Я завжди говорив, що люди, які порушують закон, мають нести відповідальність і сидіти в тюрмах, адже через 5-6 хлопців страждає цілий народ. Роми дуже важко заробляють собі авторитет, а вчинки декількох знищують все те, що напрацьовувалось роками», - підкреслив Мирослав.

Чи не найгострішою проблемою на даний час є жебракування. Вона актуальна не тільки в Ужгороді, а й в кожному місті України, проте найбільшого розголосу набрала у Львові. Саме туди, як стверджують дописувачі соцмереж, переїхала велика кількість закарпатських ромів.  У Львові, за чутками, навіть створили спеціальні загони боротьби з ромами, в соціальних мережах розпалюють ворожнечу, створюють групи расистського характеру.

 «Жебракувати ніхто не має право заборонити, жебракують усюди, навіть у Вашингтоні під Білим домом. Якщо людина стоїть осторонь і просить, то це вибір кожного підійти і дати декілька гривень, чи ні. Але коли до тебе чіпляються – це вже зовсім інше, всьому має бути межа», - сказав Горват.

Крім того, за його словами, важливою проблемою є втягування у жебракування неповнолітніх. Це повинно каратись дуже суворо і цим повинні займатись компетентні органи. Передусім карати потрібно батьків.

«Це треба вирішувати на державному рівні. Ми в минулому році відправили до дитячих будинків вісім дітей, яких залишили на вулиці їхні батьки. Але тимчасовий період підходить до закінчення і треба думати, що робити далі. І це все потрібно робити разом з поліцією, соціальними службами», - сказав Мирослав Горват.

Часто роми жебракують, бо їм не вистачає на прожиття тих соціальних виплат, які вони отримують. Дедалі більше ромів починає працювати, але місць для працевлаштування в них не так вже й багато. Проте, зі слів депутата, за останні роки рівень безробіття серед ромів знизився. Найбільше з них працюють в комунальних службах, багато хто займається бізнесом, продають одяг, продукти.

Велика кількість ромів поїхала закордон на роботу. Там вони отримують достойну заробітну плату, мають можливість винаймати житло, їхні діти ходять до школи.

В Ужгороді ж відвідуваність шкіл ромами дуже низька. Пов’язане це, на думку Мирослава Горвата, з незадовільним рівнем життя населення, низькою грамотністю та поганими умовами для навчання. Саме низька освіта або ж її відсутність є чи не головною причиною відсутності роботи і низького рівня життя.

Джерело: Голос Карпат

 

16 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів