Лісівники Закарпаття презентували “дари лісів” на “Медовуха-фест” в Ужгороді

Лісівники Закарпаття презентували “дари лісів” на “Медовуха-фест” в Ужгороді
17 лютого, в Ужгороді на набережній Незалежності розгорнувся дев’ятий фестиваль-ярмарок “Медовуха-фест”, організатором якого є Асоціація пасічників Закарпаття за підтримки Закарпатської облдержадміністрації та Ужгородської міської ради. Мед та медову продукцію представляють кращі бджолярі та пасічники з усієї Закарпатської області. Тут і різні сорти меду, і медовуха, а також смачні та корисні продукти бджільництва – пилок, прополіс, різноманітні солодощі на основі меду, вироби з воску.

 

До пасічників долучилися закарпатські винороби, народні умільці та провідні фермерські господарства. Учасниками ярмарку на свіжому повітрі стали й представники лісового господарства Закарпатської області, які презентували себе вперше. Так лісівники завітали на ярмарок з дарами лісів.

Прилавки ломилися від достатку смачних і корисних ягід і збору лісових чаїв: брусниці, журавлини, малини, полуниці, чорниці, чабрецю, суниці, безсмертника, вересу, а також більш “екзотичних” – глід, кизил. Асортимент товару також був представлений і запашним медом, білими грибочками, пилком, прополісом, солодощами, різного року наливками та настойками – цілющою кедровкою, ісландським мохом, золотим коренем, який корисними властивостями не поступається женьшеню. На вітринах були й дерев’яні іграшки, виготовлені із закарпатської деревини та сертифіковані міжнародною наглядовою аудиторською радою та мають знак якості FSC від ТОВ “ВГСМ”, годівнички, понад 100 взірців порід деревини, фотографії з карпатськими краєвидами, лісовими розсадниками та мисливські трофеї. Більшість товарів можна не тільки покуштувати, а й піднести в якості натурального подарунку, вирощеного та зробленого в екологічно чистих умовах і природі.

“Ліс завжди був для людини не тільки джерелом деревини, але і постачальником харчових, лікарських і кормових ресурсів. Важко навіть перерахувати всі продукти побічних користувань в карпатському лісі. Тут ростуть яблуня, груша, кедр європейський, горіх волоський, журавлина, чорниця, брусниця, суниця, малина, смородина, білі гриби. Ліс – це комора лікарських рослин і рослин-медоносів, які слугують надійною базою для лісового бджільництва. Звідси ми отримуємо березовий сік, мед і цілющі трави. Сьогодні лісівники вперше презентували себе на масштабному ярмарку, адже наша основна робота – охорона навколишнього середовища і збереження біорізноманіття, флори і фауни та розвиток туризму. Використання цих дарів лісу є частиною комплексного ведення лісового господарства і грає важливу роль у поверненні до побічного користування лісом – збору дикорослих трав, ягід, горіхів, грибів і меду. Таким чином згодом лісівники зможуть заробляти додаткові кошти, не завдаючи шкоди відтворенню природних ресурсів і не погіршуватиме санітарному стану лісів”, – зазначив начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга.

Для жителів Закарпаття вживання вітчизняних продуктів стає все більш важливим, люди цінують вирощене на рідній землі за особливий смак і якість. Саме тому сьогодні ми побачили, що ж саме цікаве людям і що можна презентувати наступного разу. Працювати сподобалося і, надіюся, це стане нашою доброю традицією”, – зазначила провідний інженер Ужгородського лісового господарства Неля Юричко.

Варто відмітити, що люди були зацікалені продуктами лісівництва, а керівництво області та міста високо оцінили старанну роботу й підготовку лісових господарників.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

18 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів