Як держвиконавці Закарпаття виконують рішення про стягнення аліментів

Як держвиконавці Закарпаття виконують рішення про стягнення аліментів
В Ужгороді відбулося перше засідання регіонального штабу з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами виконавчої служби рішень про стягнення аліментів.

 

Розпочав свою роботу регіональний штаб з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами виконавчої служби рішень про стягнення аліментів.

20 лютого відбулося перше засідання регіонального штабу з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами виконавчої служби рішень про стягнення аліментів. Регіональний штаб утворено 14 лютого поточного року наказом Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області, а до його складу увійшли керівник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Руслана Натуркач, заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник управління державної виконавчої служби Сергій Губченко, заступники начальника управління ДВС та всі керівники районних, міських відділів ДВС в області.

До участі у першому засіданні Регіонального штабу, також запрошені представники відділу адміністративної практики Управління патрульної поліції в Закарпатській області, відділу чергової служби Управління патрульної поліції в Закарпатській області, сектору ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, завідувач сектору юридичним забезпеченням Регіонального сервісного центру МВС України в Закарпатській області,  відділу ОРЕР та ВСГ Головного сервісного центру МВС в Закарпатській області, відділу лісового та мисливського господарства Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Метою даного засідання було обговорення шляхів взаємодії державних органів щодо реалізації Закону України від 07 грудня 2017 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

Нагадаємо, що з 6 лютого 2018 року почав діяти Закон #ЧужихДітейНеБуває, ухвалений за ініціативою  Мінюсту, яким внесено змін до ряду нормативно-правових актів, зокрема до Закону України «Про виконавче провадження» в частині застосування державними виконавцями до боржників, які не здійснюють сплату аліментів понад 6 місяців, заходів примусового характеру у виді:

- можливості тимчасового обмеження права виїзду боржника за межі України;

- можливості тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;

- можливості тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

- можливості тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

Крім того, боржники залучатимуться до виконання суспільно корисних робіт, оплата за які йтиме на погашення боргу дитині.

Під час засідання в.о. начальника управління ДВС Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Віктор Овчинніков, повідомив що в Закарпатській області наразі на виконанні перебуває майже 12 000 виконавчих документів про стягнення аліментів, приблизно по 2 900 є заборгованість понад 6 місяців.

На засіданні обговорено та частково вирішено порядок взаємодії щодо  організації виконання постанов державних виконавців про: тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії; тимчасове обмеження у праві полювання, обговорено проблемні питання пов’язані з необхідністю внесення відповідних змін до нормативно-правових актів МВС та Національної поліції України з метою належного виконання постанов державних виконавців про встановлення тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами.

Крім цього, було запропоновано надати кандидатури осіб, які в подальшому також будуть включені до складу Регіонального штабу.

У ході засідання, Віктор Овчинніков також зазначив, що даний закон передбачає дійсно ефективні та дієві засоби впливу на злісних неплатників аліментів, які змусять багатьох згадати про свої батьківські обов’язки і почати платити гроші на утримання власних дітей, а наше завдання – швидко та ефективно налагодити механізм взаємодії між різними відомствами, аби забезпечити виконання норм Закону.

Джерело: Головне територіальне управління юстиції у Закарпатській області

 

21 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів