Влада Ужгорода продовжує шукати можливості, щоб площа біля облмуздрамтеатру залишалася громадським простором

Влада Ужгорода продовжує шукати можливості, щоб площа біля облмуздрамтеатру залишалася громадським простором
Нагадаємо, на території перед драмтеатром із боку вулиці Льва Толстого, враховуючи і чашу колишнього фонтану, у так званому провулку Мостовому, в 2009-10 роках було продано три ділянки. Зараз документи на право власності на ділянку позиції 1 має громадянин Р.Юрса, а на ділянки позицій 2 і 3 – І.Тегза. Для забудови ділянок 2 і 3 укладено угоду з ТОВ «Континент Інвест Груп».

 

Р. Юрсі на ділянку поз.1 у 2015 році, за попередньої каденції керівництва містом, управлінням містобудування та архітектури було надано містобудівні умови та обмеження забудови на будівництво офісних приміщень із підземним паркінгом на 40 машиномісць.

Наприкінці літа 2016 року на одній із трьох земельних ділянок, які продали з аукціону в 2009 році, зрубали ялинки, щоб почати будівництво, що викликало обурення ужгородців, 2 вересня 2016 року члени виконкому Ужгородської міської ради прийняли рішення про скасування надання містобудівних умов та обмежень щодо цієї забудови. Відділ ДАБК Ужгородської міської ради відповідно до рішення виконкому скасував декларацію на початок виконання будівельних робіт.

Міська рада аргументувала скасування надання містобудівних умов та обмежень порушенням цільового використання земель: згідно із генеральним планом м. Ужгорода, затвердженого рішенням сесії міськради №313 від 04.06.2004 року, на земельній ділянці за адресою: м. Ужгород, пров. Мостовий, поз. 1 знаходяться зелені насадження загального користування, пішохідна зона та чаша декоративного басейну.

Проте Мукачівський міськрайонний суд прийняв постанову (від 1 лютого 2017 року) і визнав це рішення виконкому незаконним. Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду 29 червня 2017 року постанову Мукачівського міськрайонного суд залишено без змін. Тому станом на сьогодні містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки поз.1 у провулку Мостовому, надані управлінням містобудування та архітектури від 26.08.2015, є чинними.

Забудовнику двох інших ділянок, 2 і 3, – ТОВ «Континент Інвест Груп» кількома листами управління містобудування та архітектури Ужгородської міськради у червні 2017 року було відмовлено у наданні містобудівних умов та обмежень забудови земельних ділянок на будівництво споруди комерційного призначення. Причини:

- оскільки наміри забудови не відповідають плану зонування території міста (рекреаційна зона озеленення загального користування зона Р-3);

- оскільки замовником не надано історико-містобудівне обґрунтування можливості будівництва в зоні регулювання суворого режиму 1 категорії відповідно до історико-архітектурного опорного плану міста.

Крім того, відділ ДАБК відмовив ТОВ «Континент Інвест Груп» у реєстрації декларації на початок виконання підготовчих робіт, посилаючись на рішення міської ради від 9 листопада 2017 року про обмеження і заборону відділу реєструвати на території міста початок виконання підготовчих та будівельних робіт.

Також у січні 2018 року управління містобудування та архітектури знову відмовило ТОВ «Континент Інвест Груп» у наданні містобудівних вимог та обмежень, оскільки детальний план території біля Закарпатського обласного музично-драматичного театру не розроблений та не затверджений у встановленому законом порядку.

Керівництво Ужгорода вважає неприпустимим проведення забудови в ареалі одного з культурницьких об’єктів міста. Разом з тим, Постановою Закарпатського окружного адміністративного суду 14 грудня 2017 року № 807/1351/17 управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради зобов’язано надати ТОВ «Континент Інвест Груп» містобудівні умови та обмеження забудови земельних ділянок у провулку Мостовому поз. 2, 3. Тому наразі розглядається ще один варіант вирішення спірного питання: міська рада запропонує власникам земельних ділянок викупити їх, щоб повернути у власність громади Ужгорода.

Джерело: Прес-служба Ужгородської міськради

 

21 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів