"Зелені чоловічки" Закарпаття: Збережемо природу – збережемо наше майбутнє!

"Зелені чоловічки" Закарпаття: Збережемо природу – збережемо наше майбутнє!
Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

 

Міжгірські лісівники закликають не рвати і реалізовувати первоцвіти. Щороку, у весняний період, виникає проблема масового зривання ранньоквітучих видів ендемічних та реліктових рослин, в тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Для збереження первоцвітів державна лісова охорона ДП «Міжгірське ЛГ» звертається до мешканців нашого краю з проханням проявляти екологічну свідомість та не купувати, не продавати і просто не зривати весняних квітів. Адже первоцвіти: шафран Гейфеля (Crocus heuffelianus Herb), підсніжник білосніжний (Galanthusnivalis.L.), нарцис вузьколистий (Narcissjs angustifolius Curtis), білоцвіт весняний (Leucojum vemum L.), та сон-трава біла (Pulsatilla alba Reichenb) занесені до Червоної книги України є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Звернутаємо увагу й на те, що порушенням вважається не лише вилучення рослин з природного середовища та продаж, а й придбання рослин, та карається накладенням штрафу.

Згідно з діючим законодавством за порушення порядку придбання і збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища, винні особи притягаються до адміністративної відповідальності.

Зокрема, згідно зі ст. 881 КУпАП «порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією незаконно добутого».

Стаття 90 КУпАП гласить, що порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, погіршення середовища зростання рослин, занесених до Червоної книги України, знищення, незаконне вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян 340-510 гривень і на посадових осіб 510-850 гривень з конфіскацією незаконно добутого.

Не знищуйте квіти! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс. Адже «первоцвіти» – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів!

Сподіваємось, що ми всі разом збережемо красу Карпат, й надамо можливість милуватися нам, нашим дітям, внукам цим дивовижним витвором природи. Збережемо природу – збережемо наше майбутнє!

Джерело: Прес-служба ЗОУЛМГ

 

21 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів