Органна школа Закарпаття має свої добрі традиції

Органна школа Закарпаття має свої добрі традиції
Закарпатська органна школа має не таку давню історію, як великі міста України, проте розвивається достатньо успішно.

 

Все почалося зі встановлення у залі Закарпатської обласної філармонії органа відомої чеської фірми «Riger Kloss» (1974 р.). Подальша доля цього інструменту нерозривно пов’язана з ім’ям заслуженої артистки України Наталії Висіч. Впродовж довгих років вона не лише дарувала нам своє мистецтво, а й виховала цілу плеяду послідовників і започаткувала на базі філармонії Міжнародний молодіжний фестиваль органної музики, який зараз носить ім’я своєї засновниці. Серйозним етапом у становленні органного виконавства на Закарпатті стало відкриття в 1985 році в Ужгородській дитячій музичній школі ім.П.І.Чайковського органного класу, єдиного в Україні. А з 2006 року продовжити навчання на цьому інструменті можна в Ужгородському державному музичному училищі ім.Д.Задора. Саме в цих закладах Наталія Висіч плекала юні таланти, а зараз цю справу продовжили її колишні учні. Серед них – нинішня солістка Закарпатської обласної філармонії Катерина Гажо.

І 25 лютого на головній сцені краю своїми успіхами в опануванні улюбленого інструменту поділяться учні Катерини Гажо Вероніка Гажо, Анастасія Гриневич, Аліна Декет, Анастасія Гузинець, Олександра Анталовці, Святослава-Іванна Ковтик, Андрій Чирський. Перші дві є наймолодшими учасницями концерту: дев’ятирічна Вероніка продовжує мамину справу, що дає нам надію на появу сімейної династії, а її ровесниця Анастасія крім органу навчається ще грі на флейті та скрипці. У програмі також візьме участь Антоніна Чирська (флейта). Юні виконавці продемонструють слухачам багатство органної музики представників різних шкіл і епох, від бароко до сучасності: Й.С.Баха, Й.Пахельбеля, Й.Штрауса, Д.Циполі, Ж.Масне, М.Боссі, М.Дюпре, Н.Равсторна, Ж.Гійу і навіть одного із найпопулярніших українських композиторів ХХ ст. Ігоря Шамо. Ведуча – музикознавець Наталія Піцур.

«Дитяча органна філармонія» – таку назву отримала ця програма. Нею в обласній філармонії планують розпочати новий проект під гаслом «Діти – дітям» і люб’язно запрошують батьків із малечею відвідувати такі заходи, щоб разом долучатися до світу прекрасного.

Початок о 16.00.

Підготувала Таїсія Грись

 

22 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів