На філологічний факультет Ужгородського університету завітали письменники краю

На філологічний факультет Ужгородського університету завітали письменники краю
Привітали гостей декан філологічного факультету Галина Шумицька та завкафедри української літератури Валентина Барчан. Вони наголосили, що студенти мають унікальну можливість – поспілкуватися із літераторами нашого краю, книги яких вони не раз тримали в руках, на творчі надбання яких і орієнтується нинішня молодь. Зустріч була спонтанною, але виявилася закономірною. Адже припала вона саме на міжнародний День рідної мови.

 

Відрадно також, що в  розділі «Голоси молодих» літературного альманаху письменників краю  «Сім крутих перевалів» можна знайти й твори студентів філологічного факультету різних років: випускниці Катки Мучички, четвертокурсниці Наталії Кузьмак та п’ятикурсниці Ганни Фельцан.  

Заступник голови Закарпатської обласної організації НСПУ, упорядник довідника про крайових письменників Олександра Ігнатович щиро представила кожного з гостей. Без сумнівну, улюбленою частиною зустрічі стали самі виступи письменників. Зокрема, Петро Ходанич прочитав уривок із історичної драми про відомих закарпатських будителів – Михайла Лучкая, Василя Довговича і Олександра Духновича. Також письменник розповів про те, що в нашому краї академіки портретовані, крім хіба що Василя Довговича. Тож скульптору Богдану  Коржу – автору меморіальної дошки випало нелегке завдання. Йому довелося створювати  збірний образ Довговичів із с. Золотарево на Хустщині.

Сергій Федака прочитав поезію про І.Франка, котрий начебто асоціював себе із лисом Микитою. А ще зауважив, що в цю новообладнану аудиторію письменників запросили першими. Саме так, як за традицією в нову хату пускають кошенят. Адже щойно у цьому приміщенні провели ремонт за сприяння партнерів із Чеського краю Височіна.

З неабиякою зацікавленістю слухали студенти дитячі вірші Лідії Повх та її поезію для дорослих із книжки «Розкажи про все вітру». А для самої поетеси ця зустріч стала приводом згадати студентські роки, літстудію. Вона навіть впевнено знайшла в цій аудиторії стіл, за яким колись слухала лекції Василя Попа, виступи Олеся Гончара, Віталія Коротича, Івана Чендея.

Поетеса Мар'яна Нейметі – теж випускниця філфаку. Каже, що завжди цікаво повертатися на це «місце злочину», в якому ще тримається внутрішнє тепло. Вона прочитала нові вірші із книжки «Йод». А також той, який вважає автобіографічним. Це вірш про зебру, яка «в колі подружок відпочиває від чорних смужок».

Слухачі почули також уривок із твору Галини Малик – це цікава версія про раптове зникнення мови. І цей твір не такий вже й фантастичний, як здається на перший погляд. Адже сьогодні ми знову повертаємося до символів, які бачимо на наскельних малюнках – смайликів, гіфок.

А от Василь Кухта прочитав поезії із нової збірки «Контрабанда слова». Вони – про «музику за плечима», а також про те, що треба з'їсти «не одну золоту кулешу», щоб нарешті щось збагнути в цьому світі. І нарешті творчу п'ятихвилинку взяв Василь Густі. Він нагадав, що в цей день відлунює багато подій. Це не тільки міжнародний День рідної мови, а й вшанування пам'яті героїв Небесної сотні та того дня, коли в Бабиному Яру розстріляли Олену Телігу, Івана Ірлявського, Івана та Анну Рогачів. Твір Василя Густі про те, що ніхто з них не зрікся своєї любові до Батьківщини. Адже, коли виникла загроза їхньому життя, всі вони ще могли врятуватися – відмовитися від боротьби.

До слова, факультет отримав приємний подарунок від гостей – книги письменників. Завершили зустріч спільним фото та обіцянкою навідуватися одні до одних у гості.

Юлія ШИПОВИЧ, студентка філологічного факультету УжНУ

 

22 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів