Москаль: уряд узявся «шукати бліх» у медпрепаратах, які Угорщина подарувала нам як гуманітарну допомогу

Москаль: уряд узявся «шукати бліх» у медпрепаратах, які Угорщина подарувала нам як гуманітарну допомогу
Москаль: «Замість того, щоб з’ясувати, чому МОЗ не забезпечує Україну вакцинами, уряд узявся «шукати бліх» у медпрепаратах, які Угорщина подарувала нам як гуманітарну допомогу»

 

– Забезпечення вакцинами для профілактичних щеплень проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця і туберкульозу – компетенція Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ), – заявляє Геннадій Москаль. –  Останні кілька років Закарпаття, як і багато інших областей, відчуває постійну нестачу деяких видів вакцин, а з 2017 року відсутність вакцини проти кору призвела до спалаху захворювання. Постійні звернення в МОЗ із проханнями надати необхідні медпрепарати ігнорувалися, тому, щоб зупинити поширення кору, ми змушені були звернутися в Угорщину за гуманітарною допомогою. Ми виступаємо в ролі прохачів постійно, адже область відчуває нестачу і сироватки від укусу змії, і вакцини від сказу, і багатьох інших медпрепаратів. Тому коли в літній період людину вкусить гадюка, мусимо терміново везти її в одну із сусідніх країн для екстреної медичної допомоги. Благо, Закарпаття межує з чотирма країнами Євросоюзу, а куди звертатися іншим областям України?

Тепер замість того, щоб з’ясувати причини некомпетентності керівництва МОЗ, яке не забезпечує регіони необхідними медпрепаратами, кабмін узявся «шукати бліх» у вакцинах від кору, яку Угорщина передала нам як гуманітарну допомогу. Учора (23.02) з Мінсоцполітики надійшов лист про термінове надання документів щодо прийняття рішень про визнання гуманітарною допомогою вакцини проти кору в 2017-2018 роках. Крім того, з неофіційних джерел мені стало відомо, що Держприкордонслужба також узялася перевіряти доставку Угорщиною вакцини проти кору. Жодних секретів тут немає й бути не може, запитувані Мінсоцполітики документи є у вільному доступі на сайті Закарпатської ОДА (для тих урядовців, що не вміють користуватися інтернетом, надаємо їх нижче). Однак сам факт перевірки – дуже промовистий.

Хочу наголосити для наших урядовців, що за допомогою отриманої з Угорщини вакцини бельгійського виробництва (яка найякісніша з усіх, що потрапляють в Україну) ми зупинили поширення хвороби в області. Уряд мав би зробити жорсткі висновки і покарати МОЗ за бездіяльність. Замість цього керівниця МОЗ назвала гуманітарний вантаж із Угорщини контрабандою, а Мінсоцполітики взялося перевіряти, чи правильно вакцина доставлена на Закарпаття. То яким ще словом потрібно назвати наших урядовців, щоб точно охарактеризувати їхню сутність?

Усі матеріали щодо отримання Закарпаттям вакцини я направляю для незалежної перевірки в Генеральну прокуратуру України – хай вона зробить висновки про правильність дій ОДА і МОЗ. І притягне МОЗ до відповідальності за дрімучий непрофесіоналізм і злочинну бездіяльність, у результаті якої ми змушені рятувати своїх громадян за рахунок гуманітарної допомоги. Сподівань, що це зробить сам уряд, немає ніяких.

  

moskal.in.ua

Москаль: Першою має попросити вибачення пані Супрун за поширення негативної й недостовірної інформації про Закарпаття 

 

24 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів