За підтримки чеських партнерів оновлено дві аудиторії в Ужгородському університеті

За підтримки чеських партнерів оновлено дві аудиторії в Ужгородському університеті
23 лютого філологічний факультет вітав делегацію з краю Височина, представники якої приїхали на відкриття реконструйованих аудиторій.

 

Олександр Сливка

Цього разу до нашого вишу прибули члени Постійної конференції краю Височина: голова крайового уряду і правління благодійного фонду «VIZa» Зденєк Кадлец, член Ради краю Височина, очільниця комітету з питань освіти та працевлаштування Богоміла Кобрлова, член Ради краю Височина та фінансового комітету Мілан Плодік, учасник благодійного фонду «VIZa» Йозеф Недвєд, а також Петер Паул та Вацлав Кодет. Серед гостей були й керівниця канцелярії гетьмана, координаторка співпраці краю Височина із Закарпатською областю Катерина Свободова, член благодійного фонду «VIZa», перекладач Василь Самандрула.

Крім того, на зустріч завітав голова благодійного фонду «VIZa» з українського боку Володимир Чубірко. Керівництво УжНУ представляв перший проректор Олександр Сливка, який у вступному слові наголосив: присутні мають змогу бачити чергові результати плідної співпраці, за що висловив велику подяку сторонам.

Галина Шумицька

Поважних гостей приймала декан філологічного факультету Галина Шумицька: «Дуже вдячні за кошти, спрямовані для розвитку нашого підрозділу. Філологічний факультет – один із найстарших в університеті, але таку модерну простору аудиторію маємо вперше. Намагатимемося й надалі продуктивно співпрацювати».

На заході були й викладачі, студенти кафедри словацької філології, яка готує фахівців за спеціальностями «Словацька мова і література» та «Чеська мова і література». Під час зустрічі гості подарували представникам підрозділу чесько-українські словники, інші навчальні посібники. До слова, партнери з краю Височина неодноразово передавали цінну літературу нашим студентам.

Петра Зламана

Також уже другий семестр проводить заняття для богемістів УжНУ лекторка з Чехії Петра Зламана, зокрема й в оновлених кабінетах.

«До нашої співпраці я дотична вже півроку і рада, що бачимо висліди спільних зусиль. Проект народився з певними складнощами, і ще є над чим працювати, та результати очевидні. Маємо можливість використовувати сучасні аудиторії, тому спасибі за це й за навчальну літературу», – зауважила П.Зламана.

Зденєк Кадлец

Пані Петра пристала до думки Зденєка Кадлеца про те, що вивчати мови, здобувати гуманітарну освіту загалом, – дуже важливо. Адже для вміння домовлятися, здатності спільно щось творити, потрібне знання і чеської, й української, й інших мов.

Власне пан Кадлец у своєму виступі говорив про тісний історичний зв’язок України та Чеської Республіки і важливість його збереження. Таким чином, ішлося про наміри дальшої співпраці краю Височина з Ужгородським університетом та іншими навчальними закладами Закарпаття.

Відтак присутні оглянули осучаснені аудиторії 421 та 429. Повністю реконструйовані, світлі й комфортабельні приміщення з новими меблями відповідають євростандартам. Тут створені чудові умови для навчання. До того ж одна з оновлених аудиторій — найбільша на філфаку, тому стала можлива організація різноманітних заходів у гарному просторому приміщенні.

Ольга Брайлян

Фото Віталія Завадяка

 

26 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів