В Ужгороді презентують книжку ченця-василіянця Атанасія Пекаря «Монаше життя»

В Ужгороді презентують книжку ченця-василіянця Атанасія Пекаря «Монаше життя»
Презентація книжки Атанасія Пекаря «Монаше життя» відбудеться 1 березня в залі засідань Вченої ради Ужгородського національного університету; початок – о 14.00.

 

1 березня, о 14.00, в залі засідань Вченої ради Ужгородського національного університету відбудеться презентація книжки Атанасія Пекаря «Монаше життя». Це третій том унікального історичного дослідження «Нариси історії Церкви Закарпаття» ченця-василіянина, який тривалий час працював у Ватикані.

Народився о. Атанасій 1 березня 1922 року в Перечині. Навчався в Ужгородській гімназі??, яку закінчив 1940 року. Серед його викладачів були Іван Панькевич, Володимир Бірчак. Відтак юнак вступив до укра??нської гімназії св. Йосафата в Римі і папського університету «Урбаніум», де захистив дисертацію і здобув науковий ступінь доктора теологі??.

З 1948 року о. Пекар служив у США та Канаді як священик і професор. У 1979–1982 роках був заступником керівника українського відділу Ватиканського радіо і майже щотижня проводив програми, присвячені християнській вірі, історі?? Церкви, переслідуванням греко-католиків на Батьківщині. У доробку василіянина – сотні статей і десятки книг, особливо знаковими є тритомні «Нариси історії Церкви Закарпаття» (1967, 1997, 2014). Помер у США у 2011 році.

У семінарі, присвяченому 95-річчю видатного дослідника Атанасія Пекаря, візьмуть участь науковці зі Львова, Тернополя, Ужгорода, в тому числі й викладачі УжНУ – завідувач кафедри історії України професор Роман Офіцинський та кандидат історичних наук Юрій Данилець.

Іванка Когутич, Медіацентр УжНУ

 

27 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів