Ужгород і архітектура модернізму: у фокусі функціоналістський будинок Др. Саламона

Ужгород і архітектура модернізму: у фокусі функціоналістський будинок Др. Саламона
Фейсбук-спільнота Uzhhorod Modernism продовжує відкривати нові імена. Цього разу у фокусі функціоналістський будинок Др. Саламона, спроектований Яном Ґілларом (чеськ. Jan Gillar) та зведений у 1938 році.

 

Ян Ґіллар (1904–1967) — відомий чеський архітектор, член празької мистецької авангардної групи «Дев'ятисил» (чеськ. Dev?tsil).

Ян Ґіллар закінчив індустріальну школу в місті Плзень. Протягом 1925-1928 років навчався в Академії образотворчого мистецтва під керівництвом Йозефа Ґочара. Згодом працював на будівельному підприємстві Záruba-Pfeffermann, а також в архітектурних бюро Яна Зазворки та Яроміра Крейцара — обидва були учнями легендарного Яна Котери. Пізніше Ян Ґіллар розпочав власну справу. Після закриття своєї студії у 1948 році працював у державній проектній організації Stavoprojekt.

Найвідоміший проект Яна Ґіллара — функціоналістський комплекс Французьких шкіл у Празі (1931–1934), котрий переміг в архітектурному конкурсі. Архітектору на той час було всього 25 років. В цей же час він став наймолодшим членом відомої авангардної групи Dev?tsil.

Цікавим також є проект торговельного дому Brouk a Babka у місті Ліберець (1935–1936). Однак спеціалізувався Ян Ґіллар на житловому будівництві — протягом 1930-их років архітектор спроектував ряд багатоквартирних житлових будинків та значну кількість приватних вілл. Всі вони характеризуються прямими лініями, чистими формами, пуристичними фасадами, пласкими дахами та стрічковими вікнами — ключовими ознаками функціоналізму.

Для Ужгорода Ян Ґіллар також розробив кілька проектів, однак більшість з них залишились нереалізованими. Це, зокрема, проект залізничної станції торговельний дім Фрідмана та вілла інженера Книша.

Так могла виглядати залізнична станція Ужгород

На жаль, про інші проекти та будівлі нам поки не відомо.

Uzhhorod Modernism

 

28 лютого 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів