Щорічний "мозковий штурм" істориків у стінах Ужгородського нацуніверситету

Щорічний "мозковий штурм" істориків у стінах Ужгородського нацуніверситету
Такі «мозкові штурми» є корисними для викладачів-істориків у відточенні наукового інструментарію та ораторських навичок у професійному середовищі, додають творчих стимулів і спонукають до нових досягнень.

 

У серелу, 28 лютого, аспіранти, докторанти, науково-педагогічні працівники кафедри історії України прозвітували про свої поточні фахові зацікавлення й здобутки у рамках традиційної наукової конференції професорсько-викладацького складу УжНУ. Модерував засідання доцент Віктор Кічера, а функції секретаря виконала аспірант Вікторія Козлова.

Роман Офіцинський з колегами

Наукове зібрання розпочалося доповіддю завідувача кафедри професора Романа Офіцинського на тему «Організаційно-наукові аспекти підготовки навчальної літератури з історичного екскурсознавства». Йшлося про стійкий суспільний інтерес до прикладної історії, що спонукало до появи навчального посібника «Екскурсії Ужгородом» і підготовку наступного – «Екскурсії Закарпаттям». Видання, що побачило світ, викликало позитивні відгуки не тільки вченої громади, а й пересічних громадян. Вихід «Екскурсій Закарпаття» очікується найближчим часом в одному зі столичних видавництв.

Під час конференції провідні вчені кафедри презентували свої доробки з найрізноманітніших тем у царині україністики, американістики, славістики, гунгаристики, етнології, археології, релігієзнавства, джерелознавства, методології історії. Так, професор Неля Жулканич простежила особливості аграрних реформ на Закарпатті протягом двох століть (середина ХVІІІ – середина ХХ), а професор Лариса Капітан зосередила увагу на теоретичних і джерелознавчих основах «історії повсякденності». Доцент Василь Коцан повідомив про поетапну підготовку до друку цінних народознавчих рукописів Михайла Парлага, нині покійного вчителя з Мукачівщини, що зберігаються у фондах Закарпатського музею народної архітектури і побуту.

Доцент Володимир Мойжес підсумував археологічні дослідження середньовічних церков Закарпаття протягом 2017 року. Докторант Оксана Ферков зацікавилася гендерною історією ранньомодерної доби, взявши за джерельну основу династичну лінію трансільванських князів Ракоці ХVІ – ХVІІ ст.

Докторант Юрій Данилець прозвітував про результати опрацювання документів Архіву нових актів у польській столиці – Варшаві. Доцент Віктор Кічера висвітлив соціальну взаємодію держави і греко-католицької церкви у міжвоєнній Чехословаччині ‎(1918–1939). Докторант Тетяна Росул деталізувала соціально-економічні здобутки Мукачева того ж періоду. Аспірант Костянтин Куцов ретельно дослідив становлення і діяльність карпатоукраїнських студентсько-учнівських організацій 1929–1939 рр.

Асистент Юрій Славік акцентував на відносинах євреїв і неєвреїв Закарпаття в складі Угорщини ‎(1938–1944). Доцент Василь Міщанин завершив поважне монографічне дослідження, що незабаром побачить світ, де одним із аспектів розгляду стали партійні чистки на Закарпатті ‎1945–1946 рр.

Доцент Неля Світлик глибоко занурилася в проблему «Германістичні студії в Україні», а доцент Іванна Скиба наголосила на актуальних питаннях сучасних українсько-угорських відносин через призму медіапублікацій Угорщини.

Після виступів відбулися жваві дискусії, обмін думками й судженнями між колегами. Також були взяті до уваги наукові повідомлення професора Сергія Федаки, доцента Наталії Радченко й асистента Павла Худіша, котрі в момент форуму виконували викладацькі обов’язки у студентських аудиторіях й особисто не змогли представити свої дослідження.

Вважаємо, що такі камерні «мозкові штурми» є корисними для відточення наукового інструментарію та ораторських навичок у професійному середовищі, додають творчих стимулів і спонукають до нових досягнень.

За інформацією аспірантки кафедри історії України УжНУ Вікторії Козлової

 

02 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів