На всезакарпатське зібрання угорські підприємці краю зберуться вже за тиждень

На всезакарпатське зібрання угорські підприємці краю зберуться вже за тиждень
А поки що в атріумі Закарпатського угорського інституту відбулось чергове зібрання угорських підприємців Берегівщини.

 

Заслухано звіт голови регіонального осередку Віктора Іляшевича. Товаровиробників на успішну працю благословив реформатський священик Ференц Радванскі.

Сьогодні Берегівська регіональна організація нараховує 667 членів, з них 471 зайнятий в аграрній галузі, 118 займаються бджолярством, 57 працюють в торговельній сфері, 47 – садівництві, 22 віддали перевагу туризму,12 – тваринництву, 5 – ремісництву, 2 – адвокати. Решта 158 задіяні в інших секторах економіки.

“Великою підмогою підприємцям слугував план економічного розвитку Еде Егана, завдяки якому багато-хто зумів придбати для власних потреб техніку, сучасне устаткування, насіннєвий матеріал тощо,- акцентував Віктор Іляшевич.- Окрім цього, кожен аграрій, загалом 300 осіб, отримали безкоштовно по мішку насіннєвої кукурудзи.”

Учасники зібрання намітили завдання на перспективу. Великі надії покладають на нещодавно створене Товариство виробників та реалізаторів сільськогосподарської продукції (KáTÉSz). Його мета – створити базові переробні підприємства, куди б аграрії могли оптом здавати врожай, насамперед фрукти, а відтак під єдиною торговою маркою продавати. Подібні міні-заводи бачили в Сийкельфегирварі в Румунії, де на очах господаря із привезеної ним сировини виготовляли різні соки, джеми лек вари і т.ін.,- говорив зі сцени голова Товариства Ласло Химинець.- Вже намітили місця, де будемо облаштовувати подібні міні-комплекси. На Берегівщині це буде Оросієво та Чопівка.”

Тут планують встановити і сушарки для зернових культур. Серед намірів – формування єдиного транспортного парку з комбайнами, сівалками, засобами для перевезення врожаю тощо. Вже існує домовленість з угорською фірмою, яка допомагатиме в реалізації продукції закарпатських товаровиробників. У перспективі хотілося б заснувати фінансовий фонд Спілки. Про це говорив на форумі голова СУПЗ Ласло Віраг.

“Угорський уряд виділив нам 200 мільйонів форинтів,- наголосив промовець.- З цих коштів закупимо насіннєву кукурудзу та рідкі мінеральні добрива. Розраховуємо ще на 150 мільйонів.”

Угорські підприємці краю готуються до обласної конференції, де всі названі моменти будуть деталізовані. Зібрання відбудеться через тиждень, 10 березня в Берегові.

По завершенні офіційної частини, присутні взяли участь в черговому занятті “Школи успіху”, яке провів експерт з Сентеша (Угорщина) Іштван Бочкої. Розглянули тему “Як вибудовувати дружні стосунки?” На думку фахівця, запорукою успіху тут є налагодження нормальних людських відносин.

“Не варто критикувати, принижувати партнера, краще відмітити його позитивні риси, виокремити достоїнства,”- дав пораду експерт.

Джерело: Голос Карпат

 

02 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів