Депутати Закарпаття: Гуманітарна медспецтехніка має розмитнюватися у найбільш сприятливому режимі

Депутати Закарпаття: Гуманітарна медспецтехніка має розмитнюватися у найбільш сприятливому режимі
У ході першого пленарного засідання 10-ї сесії облради депутати ухвалили рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо розмитнення транспортних засобів спеціального призначення», яке направили Голові Верховної Ради України Парубію А. В. та Прем’єр-міністру України Гройсману В. Б.

 

У документі зазначається: «Ми, депутати обласної ради, звертаємося щодо окремих питань розмитнення транспортних засобів спеціального призначення (пожежні автомобілі, карети швидкої медичної допомоги, автомобілі, що використовуються  правоохоронними органами та комунальними службами), отриманих у вигляді гуманітарної допомоги, що надходять в Україну з-за кордону завдяки благодійним та релігійним організаціям.

Після набуття чинності Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» щодо колісних транспортних засобів», тобто з 1 січня 2016 року, пропуск на митну територію України з метою вільного обігу та першу реєстрацію в Україні транспортних засобів за кодами товарних позицій 8701 20, 8702, 8703, 8704, 8705 (згідно з УКТ ЗЕД як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, нових і таких, що були в користуванні), здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-5» (у тому числі автомобілі швидкої медичної допомоги, моторні транспортні засоби спеціального призначення (пожежні автомобілі), автомобілі, що використовуються  правоохоронними органами та комунальними службами).

Станом на 31.12.2017 автопарк служби екстреної медичної допомоги  області нараховує 148 санітарних автомобілів. З усіх наявних автомобілів:  57 з терміном експлуатації  до 5-ти років, 47 – з терміном експлуатації від 5-ти до 10-ти років та 44 – з терміном експлуатації більше 10 років. 20 автомобілів підлягає списанню, 14 автомобілів підлягає поверненню медичним закладам-власникам. З наявного автопарку області на даний час 62% експлуатується понад п’ять років, тобто їх ресурс фактично вичерпаний. Є нагальна потреба у придбанні санітарних автомобілів.

Крім того, у зв’язку з географічними особливостями області та слаборозвинутою інфраструктурою значна кількість сіл області є важкодоступними, особливо в гірських районах. Радіус обслуговування викликів бригадами екстреної медичної допомоги у сільській місцевості становить 25 - 35 км, що не дає можливості виконувати нормативи доїзду бригади до місця події.

Стан доріг, особливо в сільській місцевості, катастрофічний. На таких дорогах автомобілі швидко виходять з ладу та потребують частого ремонту.

Адже відповідно до Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» статус гірських в Закарпатській області отримали 215 населених пунктів у десятьох районах області (35,3%  загальної кількості) з чисельністю населення 281,5 тис, осіб (22,7%). Статус гірських мають усі населені пункти Воловецького та Міжгірського районів, в інших районах частка населених пунктів, яким надано статус гірських, в загальній кількості становить: у Рахівському – 97,5%, Великоберезнянському – 84,4%, Хустському – 38,6%, Тячівському – 46,8%,    Перечинському – 32,0%, Іршавському – 29,8%, Свалявському – 17,2%, Мукачівському  – 13,6 %.

Окрім того, область прикордонна, межує з Угорщиною, Румунією, Словаччиною та Польщею.

Враховуючи, що бригадами ЗТЦЕМД також регулярно здійснюються транспортування пацієнтів за межі області,  на лікування до медичних закладів ІV рівня та  перевезення пацієнтів на лікування за кордон (Угорщина, Польща, Словаччина, Італія), для забезпечення надання своєчасної та повноцінної екстреної медичної допомоги в тому числі під час транспортування пацієнтів, автопарк Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги потребує періодичного оновлення. А від закордонних партнерів-донорів є пропозиція про надання автомобілів швидкої медичної допомоги. Однак, з огляду на вимоги чинного законодавства служба ЕМД області поки вимушена відмовитись від заявленої гуманітарної допомоги, позаяк ввіз до України цієї категорії автотранспорту заборонений.

Зауважимо, що гуманітарна допомога у вигляді спеціального автотранспорту у такий складний для нашої держави час є актуальною, оскільки бюджетних коштів на закупівлю нової техніки у бюджеті не вистачає».

Тож  депутати облради пропонують  внести зміни до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів», виключивши з переліку норму щодо заборони на ввіз з метою вільного обігу до митної території України уживаних автомобілів спеціального призначення (пожежні автомобілі, автомобілі швидкої медичної допомоги, автомобілі, що використовуються  правоохоронними органами та комунальними службами), які не відповідають екологічним нормам рівня «ЄВРО-5».

На переконання депутатів, прийняття запропонованих змін є вкрай необхідним. Така гуманітарна спецтехніка європейського зразка значно поліпшить оснащеність служби ЕМД санітарним транспортом, дасть  змогу сформувати хоча б мінімальний резерв санітарного транспорту, у тому числі на випадок надзвичайної ситуації, та значно полегшить фінансовий тягар. Вивільнені ж фінансові ресурси можуть бути використані на інші соціально-значущі проекти.

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради

 

03 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів