Звернення депутатів Закарпаття щодо розбудови об’єктів прикордонної інфраструктури...

Звернення депутатів Закарпаття щодо розбудови об’єктів прикордонної інфраструктури...
...та про використання коштів Євросоюзу на ці цілі.

 

Депутатський корпус Закарпатської облради звернувся до Уряду, Генпрокуратури, МВС та ДФС України щодо незадовільного використання коштів ЄС, виділених на реалізацію об’єктів прикордонної інфраструктури Закарпаття.

Депутати Закарпатської обласної ради VІІ скликання під час першого пленарного засідання 10-ї сесії прийняли звернення до Прем’єр-міністра України  Гройсмана В. Б., Генерального прокурора України Луценка Ю. В., Міністра внутрішніх справ України Авакова А. Б., в. о. Голови Державної фіскальної служби України Продана М. В. щодо використання коштів Європейського Союзу, спрямованих на розбудову об’єктів прикордонної інфраструктури.

У документі наголошується: «Завдяки географічному розташуванню Закарпаття служить своєрідними західними воротами для зовнішньоекономічного співробітництва та інтеграції України в європейський  економічний простір. Територією області пролягають важливі міжнародні транспортні магістралі, якими здійснюється великий обсяг експортно-імпортних та транзитних перевезень.

 У зв’язку з цим, збільшення кількості та розбудова пунктів пропуску через Державний кордон України має надзвичайно актуальне значення для налагодження транскордонного співробітництва, розвитку міжнародних гуманітарних контактів, економічної співпраці не тільки для Закарпаття, а й усієї країни.

У цьому процесі вагому роль відіграє також розбудова дорожньо-транспортної інфраструктури основних транспортних магістралей, тому особливу стурбованість викликає стан розвитку автомобільних доріг у краї, облаштування автомобільних пунктів пропуску, розбудова придорожньої та прикордонної інфраструктури, на реалізацію яких залучалися кошти, зокрема, й міжнародної технічної допомоги.

З цього приводу депутатський корпус обласної ради, органи місцевого самоврядування та виконавчої влади Закарпатської області неодноразово порушували перед центральними органами виконавчої влади відповідні звернення.

Наразі депутати Закарпатської обласної ради занепокоєні активним обговоренням у суспільстві ситуації з приводу неефективного використання грантових коштів, виділених європейськими партнерами на розбудову пунктів пропуску в Закарпатській області.

Зокрема, за інформаціями із ЗМІ, Європейський Союз закриває проект із модернізації шістьох українських КПП на західному кордоні України (з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією), який був започаткований у 2007 році. Завдяки модернізації планувалося скоротити час перетину кордону та вдосконалити митні процедури. Проте, на кінець 2017 року жоден із шести проектів контрольно-пропускних пунктів не був завершений, хоча ЄС надавав фінансування на суму 29,2 млн євро.

У 2013 році розпочато також імплементацію грантових контрактів «Модернізація та реконструкція пунктів пропуску на словацько-українському кордоні» (КПП «Ужгород-Вишнє Нємецьке») та «Ефективний та безпечний кордон між Угорщиною та Україною» (КПП «Лужанка-Берегшурань»). Однак, через неодноразову реорганізацію центральних та територіальних митних органів, бюрократичні процедури ЄС та України з продовження дії грантових контрактів і необхідність проведення тривалих тендерних процедур призвели до юридичних ускладнень виконання міжнародних договорів, згідно з якими здійснювалось фінансування, а відтак – до зриву термінів здачі будівельних робіт.

При цьому, відсутні й результати кримінальних проваджень щодо факту заволодіння коштами Державного бюджету, у зв’язку з невиконанням підрядником під час реконструкції пункту пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке» календарного графіку робіт, у процесі здійснення яких міг бути зарахований залишок попередньої оплати у сумі близько 9,5 млн грн.

Зокрема, Київською місцевою прокуратурою №5, за зверненням Закарпатської митниці ДФС, 06.04.2016 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №4201610105000055 за ч.5 ст.191 КК України. Розслідування доручено слідчому відділу Оболонського УП ГУНП у м. Києві. Також, Ужгородською місцевою прокуратурою 29.02.2016 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №42016071030000020 за ч.3 ст. 191 КК України. Розслідування здійснюється слідчим відділом Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області.

За обставин безкарності дій за неналежне використання бюджетних коштів, зловживаючи наданими законодавством процесуальними правами та правами у сфері публічних закупівель, представники несумлінних підрядних організацій затягують судовий розгляд господарської справи та заблокували оголошену у 2017 році митницею процедуру закупівлі для визначення нового підрядника із виконання робіт з реконструкції пункту пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке» шляхом подання формальної скарги до Антимонопольного комітету України. Зазначене ставить під загрозу процедуру закупівлі, оголошену у лютому 2018 року.

Враховуючи надзвичайну важливість поглиблення міжнародної співпраці, транскордонного співробітництва, туризму і рекреації та виняткову роль прикордонних регіонів у розвитку інноваційної економіки, органи місцевого самоврядування Закарпатської області не можуть залишати поза увагою значний суспільний резонанс, спричинений заявами ЄС щодо припинення фінансування низки проектів із розбудови прикордонної інфраструктури та повернення відповідних коштів.

Тому, з метою налагодження ефективного управління підвідомчих Вам територіальних органів державної влади, просимо вивчити питання щодо незадовільного використання коштів Європейського Союзу, виділених на реалізацію об’єктів прикордонної інфраструктури, та щодо ефективності здійснення розслідування у кримінальних справах і, за наявності підстав, вжити до відповідальних посадових осіб заходів впливу, визначених законодавством», - йдеться у зверненні депутатів облради.

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради

 

03 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів