Нирки мовчать до останнього...

Нирки мовчать до останнього...
Нирки - німий орган. На жаль, перші симптоми з'являються, коли вони перестають працювати ...

 

Щороку у 2-й четвер березня відзначається Всесвітній день нирки. Цьогоріч він співпав з Міжнародним жіночим днем, а тому темою цьогорічного дня  - «Нирки та здоров'я жінки».

Як зауважив під час брифінгу присвяченого цій темі заступник головного лікаря ЗОКЛ ім. А.Новака  Василь Стрижак, - жінки, як і чоловіки, мають однакові  ризики захворіти на хронічну хворобу нирок, однак у світі спостерігається гендерна нерівність:

-          доступ жінок до медичної допомоги менший;

-          частіше хворіють на ХХН за рахунок більшої частоти у жіночій популяції системних захворювань сполучної тканини та системних васкулітів;

-          рідше, аніж чоловіки, отримують нирковозамісну терапію - діалізними методиками та рідше мають сформовані адекватні судинні доступи для діалізного лікування;

-          рідше жінки є реципієнтами та, відповідно, частіше виступають у якості донорів органів, у т.ч. і нирки.

Поширеність цієї хвороби щороку зростає і цьому сприяють такі факторів ризику – цукровий діабет, підвищений тиск, ожиріння тощо. За кількістю втрачених років через  передчасну смерть людей молодого віку, хронічна хвороба нирок посідає 3-тє місце після СНІДу та цукрового діабету.

Без нирковозамісної терапії  – гемодіалізу, перитонеального діалізу чи трансплантації нирки – пацієнт із хронічною хворою нирок на останніх стадіях хвороби жити не може… 

В нашій області на обліку перебуває  2 164 хворих з вираженою та тяжкою стадіями ХХН, 341 з котрих – у термінальній стадії. Життя 299 хворих продовжено завдяки нирковій замісній терапії: 244 – програмний гемодіаліз чи гемодіафільтрація, 20 – перитонеальний діаліз, 35 – реципієнти ниркових трансплантатів (23 чоловіки та 12 жінок) .

    Разом із Івано-Франківською областю – Закарпаття лідирує в Україні за кількістю відділень амбулаторного гемодіалізу – їх 8. Це наблизило спеціалізовану допомогу до місць постійного проживання хворих. . В середньому вартість розхідних матеріалів для проведення однієї процедури гемодіалізу становить 1400-1550 грн, а такі процедури потрібно проводити тричі на тиждень протягом всього життя. В нашій області всі пацієнти 100-відсотково забезпечені всіма для проведення цієї життєнеобхідної процедури.

Міжнародне товариство нефрологів пропонує дотримуватися 8 "золотих" правил, які допомагають знизити ризик розвитку захворювань нирок:?

1. Ведіть активний спосіб життя (регулярне фізичне навантаження допомагає знизити ризик розвитку захворювань нирок).

2. Контролюйте рівень цукру в крові (приблизно у половини людей, які страждають на цукровий діабет, розвивається ХХН, тому таким пацієнтам слід регулярно, не рідше одного разу на рік, проходити обстеження нирок).?

3. Контролюйте артеріальний тиск (артеріальна гіпертензія є найбільш частою причиною ураження нирок).?

4. Контролюйте масу тіла. Постарайтеся знизити кількість уживаної солі, до 5-6 грам на день (близько чайної ложки).?

5. Пийте не менш 1-1,5 літра води в день (не замінюйте воду соками або солодкими газованими напоями; вживання достатньої кількості води знижує ризик утворення каменів у нирках).?

6. Не паліть (нікотин знижує кровотік в нирках, що веде до зниження їх функції; крім цього, куріння значно підвищує ризик розвитку раку нирки).?

7. Не приймайте лікарські препарати без призначення лікаря (багато з них мають нефротоксичну побічною дією).

8. Регулярно проходите обстеження нирок, якщо у вас є один або більше факторів ризику, таких як:

- цукровий діабет,

- артеріальна гіпертензія,
?

- надмірна вага.

Симптоми, які повинні спонукати хворого звернутися на обстеження: найчастіше це є набряки обличчя, нижніх кінцівок, усього тіла, підвищення артеріального тиску, біль у поперековому відділі спини, внизу живота, порушення сечовипускання, підвищення температури тіла тощо.

 

07 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів