Закарпаття все ще залишається “білою плямою” на децентралізаційній карті України — нардепи проти

Закарпаття все ще залишається “білою плямою” на децентралізаційній карті України — нардепи проти
Нардепи від Закарпаття звернулися до Президента Порошенка та Прем’єр-міністра Гройсмана через труднощі із децентралізацією в регіоні. Відповідне звернення Роберт Горват, Василь Петьовка та Валерій Лунченко направили цього тижня Президентові, Прем’єр-міністру, а також головам Закарпатської ОДА та обласної ради.

 

Про це Роберт Горват повідомив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук, пояснивши, що причиною такого рішення стала ситуація, в якій наразі опинилося Закарпаття.

«Реформа місцевого самоврядування успішно працює в усій країні. Останні два роки, присвячені цій роботі, яскраво це показали. Однак Закарпатська область поки, на жаль, демонструє не ті результати, які хотілося б бачити. Із понад 700 ОТГ, створених в Україні, Закарпаття має лише 6 і все ще залишається “білою плямою” на децентралізаційній карті України. Ми втрачаємо можливості, поки реформа ефективно реалізується в решті регіонів країни», - пояснив Роберт Горват.

«Саме тому, разом із колегами Валерієм Лунченком та Василем Петьовкою звернулися до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, голів Закарпатської ОДА Геннадія Москаля та Закарпатської облради Михайла Рівіса із проханням забезпечити єдність державної політики щодо формування територій громад та територіальної організації влади на шляху до згуртованості державного простору. Сподіваємося на підтримку усіх сторін у цьому процесі», - заявив парламентар.

Окрім того, нардеп висловив надію, що процеси децентралізації в області пришвидшаться і завдяки спільній роботі із ОДА та обласною радою:

«Маю надію, що завдяки скоординованій роботі спільно із Закарпатською ОДА та обласною радою Перспективний план формування територій громад Закарпатської області нарешті буде внесено та схвалено на сесії Закарпатської обласної ради. Переконаний, що цей документ буде підтриманий закарпатцями та затверджений Урядом»

Нагадаємо, раніше Роберт Горват уже повідомляв про збитки, котрі несе Закарпатська область через недостатні темпи об’єднання громад у регіоні:

«Кожен втрачений день - це втрачені кошти та можливості. Наведу лише кілька красномовних цифр. За рахунок державної субвенції на розвиток інфраструктури об'єднаних територіальних громад у 2016 році Уряд виділив 1,0 млрд. грн, із яких Хмельниччина (22 ОТГ) отримала 216 млн. грн., Тернопільщина (26 ОТГ) – 141 млн.грн., а Закарпаття (2 ОТГ) лише 15 млн. грн. У 2017 році Хмельниччина мала – 167 млн.грн., Тернопільщина – 115 млн.грн., а Закарпаття все ті ж 15 млн. грн. У 2018 році заплановано виділення 1,9 млрд грн. Закарпаття ж отримає із цієї суми лише 16 млн.грн. Навіть для 10 новоутворених сільських і селищних ОТГ можна було очікувати сумарну субвенцію на розвиток інфраструктури близько 100-120 млн.грн. Поки ми зволікаємо із утворенням нових ОТГ, ми втрачаємо ці кошти», - заявив Роберт Горват.

Джерело: Прес-служба народного депутата України Роберта Горвата

 

08 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів