Сьогодні Восьме Березня — свято весни, краси та жіночності!

Сьогодні Восьме Березня — свято весни, краси та жіночності!
8 березня — улюблене свято весни. Адже мешканці міст та сіл Закарпаття відзначають Міжнародний жіночий день. Офіційно його святкування проводиться в країнах, які є членами ООН.

 

Незважаючи на наповнення свята краси та жіночності воно з часом наповнилось своїми міфами.

Так, загальновідомо, що воно було встановлене рішенням конференції працюючих жінок, яка відбулася в Копенгагені в 1910 році. Виступаючи перед слухачами, глава жіночої групи німецької соціал-демократичної партії Клара Цеткін висунула ініціативу заснування такого свята, щоб звернути увагу на необхідність досягнення рівних прав жінок і чоловіків в цивілізованому суспільстві.

Отже, цей день також і Міжнародний день прав жінок.

Комуністичне свято

Після прийняття рішення соціалістичні організації почали відзначати це свято в різні дні року залежно від країни. У Німеччині, Австрії та Данії демонстрації пройшли 19 березня 1911. У Росії Жіночий день спочатку відсвяткували 3 березня 1913, а потім 8 березня 1914. Вибір дат був абсолютно довільним, ніякого офіційного рішення тут так і не прозвучало.

8 березня 1917 в Росії знову відзначили Жіночий день. Страйкуючі робітники і прості жінки вийшли на вулиці Петрограда. Натовп розросталася, до неї приєдналися чоловіки… Таким був початок лютневої революції, яка зародилася саме 8 березня через розбіжності між грегоріанському і юліанським календарями.

У 1921 році Радянський Союз офіційно затвердив 8 березня Жіночим днем ??в пам’ять про ту жіночу демонстрацію 1917 року, яка поклала початок революції в Росії.

Поступово цьому прикладу пішли країни Східної Європи, Китай, В’єтнам і Куба. Таким чином 8 березня став комуністичним святом.

Згодом в 1955 році в пресі з’явилося пояснення коренів цього дня. 8 березня 1857 почався страйк робітниць текстильної фабрики в Нью-Йорку. За всіма демонстраціями жінок в XIX і на початку ХХ століття незмінно слідували жорсткі репресії.

Міф про нью-йоркський страйк

Легенда про американське походження цього свята існувала понад 20 років, і ніхто навіть не намагався перевірити її історичну достовірність. Сцена дійсно була прекрасною і героїчної: американські швачки виходять на демонстрацію посеред Нью-Йорка. Вони скандують гасла про рівність зарплат і скорочення робочого часу. Їх кулаки підняті вгору, а волосся розвіваються на вітрі. Все завершується появою поліції і жорстоким розгоном жіночої демонстрації. Тим не менше, всі події сходилися на місці і часі (8 березня 1857).

У всякому разі, це куди сильніше розбурхувало уяву, ніж якась незрозуміла конференція жінок-соціалісток на тлі з’їзду Другого інтернаціоналу.

З поширенням міфу Жіночий день став міжнародним. Американські феміністки оцінили його передбачувані нью-йоркські коріння і привезли свято в США. У 1970-х роках його взяли на озброєння всі феміністські рухи.

У 1977 році ООН виступила з ініціативою присвятити день прав жінок і миру в усьому світі.

У 1982 році міністр з прав жінок Іветт Руді офіційно ввела Жіночий день у Франції.

Історія залишає свої начерки. І святкувати чи ні 8 березня вибір кожного.

Ми щиро вітаємо усю жіночу половину людства не лише зі святом 8-го березня, а й просто зі святом весни та краси!

 

08 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів