Першого президента довоєнної Чехо-Словаччини увічнили у місті над Тисою

Першого президента довоєнної Чехо-Словаччини увічнили у місті над Тисою
Напередодні, 7 березня, у Хусті відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Томашу Гаррігу Масарику, першому президенту Чехословаччини, до складу якої в 1920-1939 рр. входив наш край.

 

Дошку встановили на фасаді Хустського професійного ліцею сфери послуг, що знаходиться на вулиці Пушкіна, 11 (навпроти “чеського містечка” або так званої “Масарикової колонії”).

У церемонії відкриття взяли участь представники місцевої влади, зокрема заступник Хустського міського голови Іван Фетько, голова фонду “Віза” Володимир Чубірко, голова клубу Т. Г. Масарика в Ужгороді Іван Латко , голова Ужгородської чеської спілки Я. А. Коменського Юрій Сивохоп, скульптор Едуард Алексій, а також гості – Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек, представник Народного педагогічного музею та бібліотеки Я.А. Коменського у Празі доктор Ян Шімек та інші.

“Свого часу чехи зробили великий внесок у розвиток Хуста. За 20 років саме вони оздобили місто над Тисою архітектурним ансамблем “Масарикова колонія”, що по праву вважається однією з головних історичних пам`яток міста. Їм належить і будівництво адмінкорпусу Хустської міської ради, будівлі теперішньої СШ I-III ст.№1 ім.А.Волошина, приміщення поліклініки тощо. Тому дуже символічно, що саме 7 березня, в день народження Томаша Масарика, у Хусті в його честь з`явилася меморіальна дошка”, – поділився з “Карпатським об`єктивом” заступник Хустського міського голови Іван Фетько.

За словами автора скульптури Едуарда Алексія, у його творчому доробку це вже друга робота, присвячена відомому філософу, соціологу, політику та державотворцю.

“Композицію я створив доволі швидко. Вона несе історичний зміст, зображуючи першого президента Чехословаччини Томаша Масарика з картою”, – прокоментував свою роботу автор меморіальної дошки.

Своїми враженнями поділився і Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек.

“У Хусті ми бачимо багато чеських елементів будівництва, і не дивно, адже нас об`єднує спільна історія. Тому це природньо, що в місті з`явилася пам’ятка про видатну особистість, яка зробила значний внесок у його розбудову”, – зазначив дипломат.

Музичною окрасою заходу став виступ зразкового вокального ансамблю  “Перлинка” під керівництвом Оксани Липчей.

Джерело: “Карпатський об`єктив

 

08 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів