204-річчя від дня народження Тараса Шевченка: Цікаві факти про Кобзаря

204-річчя від дня народження Тараса Шевченка: Цікаві факти про Кобзаря
Сьогодні, 9 березня, виповнюється 204 роки з дня народження відомого українського поета Тараса Шевченка.

 

9-10 березня в Україні проходять традиційні "Шевченківські дні". Вони приурочені до дат народження поета (9 березня) і його смерті (10 березня).

Залишився круглим сиротою

Тарас Шевченко народився 9 березня 1814 року в Моринцях Звенигородського повіту Київської губернії в родині кріпака. В 9 років Шевченко залишився без матері, а в 11 років - залишився круглим сиротою.

Було викуплено за 2500 рублів

У 1838 році впливові покровителі Шевченко, серед яких - художник Карл Брюллов, поети Василь Жуковський та Євген Гребінка, викупили молодого поета на свободу.

Пан погодився відпустити кріпака за чималу на той час суму - 2500 рублів. Для того, щоб її зібрати, Карл Брюллов написав портрет Василя Жуковського - вихователя спадкоємця престолу, і портрет був розіграний в лотерею, в якій взяла участь царська родина.

БУВ був засланий до Оренбурга ЗА Висловлювання НА АДРЕСУ МИКОЛИ I

Причиною посилання Тараса Шевченка в Оренбург в якості рядового стали його неприйнятні для Миколи I висловлювання. Крім цього, поетові було заборонено займатися творчістю. Однак ця заборона він ігнорував.

Саме в Оренбурзі український поет написав велику частину своїх повістей.

ПРОПОНУВАВ ЗРОБИТИ КИЇВ СТОЛИЦЕЮ автономного багатонаціональної держави

Перебуваючи в членстві Кирило-Мефодіївського товариства, Шевченка висував ідеї створення автономного статусу України та інших слов'янських держав.

Столицею такого багатонаціональної держави поет пропонував зробити Київ.

ТВОРИ ШЕВЧЕНКА перекладені на БІЛЬШ НІЖ 100 МОВ СВІТУ

Поезію Тараса Шевченка переведено на більш ніж сто мов світу. Серед них - японський, корейський, арабський і міжнародна мова есперанто. Найбільше переказів було здійснено на російську, німецьку, польську, англійську мови.

РЕКОРДНА КІЛЬКІСТЬ ПАМ'ЯТОК

У всьому світі встановлено 1384 пам'ятника Кобзарю. Це друге місце за кількістю пам'яток, які були встановлені одній людині.

Більшість монументів Шевченка розташовані на території України - тисяча двісті п'ятьдесят шість, зате майже півтори сотні розмістилися в 35 країнах.

Автор одного з пам'ятників Уго Мацей одягнув Тараса Шевченка в римську тогу, зобразив його трибуном-оратором, який, піднявши руку, звертається до присутніх з полум'яним словом. Таке "перевдягання" - образна констатація того, що Шевченко і його твори належать не тільки Україні, але і всьому людству.

В УКРАЇНІ НА ЧЕСТЬ КОБЗАРЯ НАЗВАНІ БІЛЬШЕ 160 НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ

У 1964 році, коли відзначався 150-річний ювілей Великого Кобзаря, в СРСР 196 населених пунктів носили ім'я Шевченка. На сьогоднішній день в Україні налічується 164 населених пунктів, названих на честь Тараса Шевченка.

У Казахстані його ім'я носить Форт-Шевченко, а з 1964 по 1991 роки місто Актау називався Шевченко.

Крім того, в честь Шевченка названі морська затока в Аральському морі і вершина висотою 4 200 м на північному схилі Великого Кавказу, в бічному хребті. Таке ім'я дали їй українські альпіністи, які вперше піднялися на цю вершину Кавказу в 1939 році.

ОДИН ІЗ 300 кратерів МЕРКУРІЯ НАЗВАНО НА ЧЕСТЬ ШЕВЧЕНКО

У 1973-1975 роках автоматична станція "Маринер-10" тричі пролітала поблизу Меркурія і вперше зробила знімки планети з близької відстані. Було виявлено, що поверхня планети покривають кратери різних розмірів.

Виявлені кратери назвали на честь художників, музикантів, письменників і поетів. Таким чином, один з 300 кратерів Меркурія отримав ім'я нашого Тараса Григоровича. Діаметр кратера Шевченко - 137 км.

За матеріалами: Національний музей Тараса Шевченка, 24 канал, Україна Incognita, біографічний ресурс "Тарас Шевченко"

 

09 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів