Туристичні "приманки" окремих регіонів Закарпаття

Туристичні "приманки" окремих регіонів Закарпаття
Серед них — етнічні меншини, старі інженерні споруди, унікальні водні джерела, єврейські цвинтарі...

 

У Перечинській ОТГ провели перший семінар із цілого циклу запланованих туристичних навчань для об’єднаних громад на Закарпатті. Представників цієї громади вчили, як повністю використати свій туристичний потенціал, розробити власний туристичний бренд, який впізнаватиме вся країна, а також залучити в громаду якнайбільше туристів з України та із-за кордону. У якості «приманок» для гостей жителі громади використовуватимуть етнічні меншини (зокрема, лемків), старі інженерні споруди (австро-угорські віадуки та столітні мости), унікальні водні джерела та єврейські кладовища.

Захід пройшов 7 березня за ініціативи закарпатського Центру регіонального місцевого самоврядування, створеного за підримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Розвиток туризму – одна із наших цілей в Стратегії, відтак, пора починати роботу

«Розвиток туризму у Перечинській ОТГ є однією з операційних цілей Стратегії розвитку громади до 2025 року, оскільки громада має значний рекреаційно-туристичний потенціал. Це доведено в ході здійснення SWOT – аналізу. Вагому частку іміджу Перечинської міської об’єднаної територіальної громади складає наявний туристичний потенціал, що включає в себе велику кількість туристичних об’єктів та об’єктів історичної спадщини. Це унікальний етномузей Лемківська садиба, збудований у 1902 році в селі Зарічово. Є також унікальні геологічні пам'ятки природи місцевого значення, зокрема, незвична печера Дірявий камінь у селі Сімер, ліси в Анталовецькій Поляні, Ворочівські озера у селі Ворочово. Є пам’ятки, пов'язані з паломництвом, – Хресна дорога в Перечині на горі Гурка, звідки видно все місто та далекі околиці, з величезним десятиметровим дерев'яним хрестом на вершині. Є у нас унікальний Римо-католицький храм Св. Августина, зведений 1906 року за спонсорської підтримки італійців Гайотто та Комінотто, чимало старих єврейських кладовищ у селах Сімер, Сімерки, Зарічово”, - розповідає Іванна Тирпак, начальник відділу економічного розвитку, міжнародних відносин, інвестицій та туризму Перечинської міськради.

Микола Сюсько

Микола Сюсько

Вона нагадує, що в місті Перечині знаходиться єдиний в Європі пам’ятник легендарному листоноші Федору Фекеті, на честь якого влітку влаштовують навіть напівмарафон з Ужгорода до Перечина. Маємо прекрасні архітектурні споруди – як от старий Сімерський міст (збудований близько 1900 року за проектом австрійських інженерів за технологією Ейфелевої вежі). 

На території ОТГ є унікальні джерела лікувальних вод – мінеральні, термальні води, вода з іонами срібла. 

Ну й варто брати до уваги, що Перечинська ОТГ, зокрема її адміністративний центр місто Перечин, знаходиться в центрі транзитних маршрутів Ужгород - Самбір - Львів, Ужгород - Убля; транзитних туристичних маршрутів на Лумшори та Воєводино. Також тут беруть початок пішохідні маршрути на гори Плішку, Соколув Камінь, Соколець, на гірські хребти Синаторія та Липова Скала. 

Олександр Коваль

Олександр Коваль

“У період з 2018-го по 2020-й роки ми плануємо створити туристичний маршрут «Шляхами лемків», туристично-інформаційний центр Перечинської ОТГ, провести капремонт 100-річного Сімерського мосту, комплекс робіт (реставрація та консервація) зі збереження об’єкту історичної спадщини - Першої аптеки в м. Перечин”, - наголошує Тирпак. 

В планах - створення рекреаційних зон на території поруч з джерелами мінеральних вод та води з іонами срібла у населених пунктах Перечинської ОТГ. Також потрібно буде встановити відповідні дорожні знаки та інформаційні вказівники в новоствореній ОТГ.

“Наразі громада визначається з підприємцями, фірмами, організаціями, які можуть отримувати додаткові прибутки від надання туристичних послуг та залучення їх до всіх подальших заходів з розвитку туризму, - пояснює Тирпак. – А вже наступний крок – це підготовка нових туристичних продуктів та популяризація туристичних можливостей громади, створення брендингу громади тощо”.

За бренд Перечинська ОТГ може брати Сімерський міст

Експерт із розвитку туризму на Закарпатті Олександр Коваль вважає, що у Перечинської ОТГ потужний туристичний потенціал. На його думку, перше, що потрібно робити вже зараз в новоствореній громаді – працювати над створенням туристичного бренду Перечинської ОТГ. 

“Сьогодні зупинилися, зокрема на ідеї, що візуально брендом може служити Сімерський міст, це варта уваги споруда, яка справді виділятиме цю ОТГ серед інших”, - каже Коваль. 

Також варто починати працювати над такими завданнями, як формування потоків туристів, розвиток потенціалу турів та програм, розвиток туристичної інфраструктури, визначати партнерів та просувати туристичні принади ОТГ на туристичному ринку. 

Туристичною принадою в цій ОТГ може стати етноменшина, зокрема лемки. Відтак детальніше розробили ідею створення маршруту «Ëемківський шлях», який пролягатиме селами, де жили історично лемки, з акцентом на село Зарічево, де діє музей «Лемківська садиба». Центральною подією має бути фестиваль «Лемківська ватра» з тематичною кухнею. У цьому сенсі ОТГ може використати як цікавинки також такі меншини, як роми та євреї (тут багато старих єврейських кладовищ). 

“На семінарі ми акцентували, що Перечин варто використовувати як місце перетину різних туристичних шляхів. Також є ідея об'єднати місцеві ресторани в тур, який презентував би місцеву кухню. Ну й іще запланували розробити тур по інженерним спорудам - як старі мости, австро-угорські віадуки”, - підкреслює Олександр Коваль. 

Спочатку роздрукувати буклет, а потім облаштувати фотозону...

Як наголошує радник з питань регіонального розвитку Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування Микола Сюсько, цим семінаром розпочинається цикл навчальних заходів, який має на меті розвиток туристичного потенціалу. 

“Майже всі ОТГ вказали в своїх стратегіях розвитку туризм як один із пріоритетів розвитку, а тому ми хочемо їм допомогти знайти той потенціал, який зможе допомогти вивести розвиток туризму на новий рівень. Під час таких заходів ми маємо на меті об’єднати представників різних сфер, які дотичні до розвитку туризму в ОТГ, розглянути основні тенденції та напрацювати ідеї, проекти, які ввійдуть в програму розвитку туризму ОТГ. Основною метою нашого заходу є пошук прихованого потенціалу, ідей та проектів, які сприятимуть активізації розвитку туризму в ОТГ. За спільною розмовою із представниками сіл Перечинської ОТГ нам цей потенціал вдалося вияснити. Відтак, ми розробили попередній план, за яким в найближчий рік будемо напрацьовувати ці ідеї. Уже за місяць ці ідеї, які сьогодні ми проговорили, менеджери громади оформлять у чіткий план, який покроково виконуватимуть в кожній громаді об’єднання (наприклад, випустити буклет, чи облаштувати фотозону). Таким чином вдасться уже почати впровадження Стратегії даної ОТГ, привабити нових туристів та покращити якість послуг”, - сказав Сюсько. 

Програма фінансується спільно з Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Тетяна Когутич, Укрінформ

 

11 березня 2018р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів