Географічне "бренді" Закарпаття. Скільки його видів нараховується в регіоні?
Відомий закарпатський краєзнавець, фудблогер та експерт з гастрономічного туризму Федір Шандор днями провів дегустацію традиційного закарпатського напою — палінки.
Пан Шандор розповів історію угорського напою, про правила його дистиляції, чим відрізняється палінка від бренді, які є способи пиття міцного алкоголю і, звичайно, з чого роблять палінку, їх дивні закарпатські назви та які найпопулярніші.
«Палинка – це географічне бренді, несе в собі запах лісу і грибів, – цитують туризмознавця інші дегустатори. – У 2008 році було прийнято закон, згідно з яким дозволяється виробляти палинку».
Крім того, у повідомленні наведено ще кілька цитат Федора Шандора.
«Міцність напою повинна бути не більше 65 градусів»
«Самий «крутий» коньяк у світі білого кольору. Свій коричневий колір він отримав ще у старовину, коли його перевозили у бочках, де зберігалося причасне вино»
«У світі рік бочки класифікується за ароматом. Наприклад, 3х-річна – ваніль, а 4х-річні – кориця»
«Дистиляти п’ються двома методами – як аперетив (до іжі) та дайджестив (після). Не можна його вживати під час трапези, бо це для шлунку дуже важкий удар, припиняється процес бродіння й організм перестає виробляти ферменти, а це небезпечно для здоров’я»
«Чи знаєте ви, що французи, угорці й українці не мають власної кухні, бо в світі існує тільки 6 основних кухонь»
«Технічні меди – це з сонячника і гречихи»
«Перший банош був з гречки»
А тепер про види палінки. Отже, Федір Шандор виділив їх вісім.
1) грушівка («ліжко»), для виготовлення цього напою дно бочки вистелюється сушеною грушею 2) яфинівка – робиться з чорниці 3) виноградна – робиться на основі родзинок і закупорюється у пляшку разом із шершнем!!! 4) медова («палинка з горшечку», «доброго ранку», «кава по-угорські») 5) сливовиця («угорка» – сорт сливи), має високий рівень пектину; якщо ви зварити варення, воно ніколи не зпортиться 6) кендериця – це гордість Закарпаття, виготовляється з коноплі 7) найбільш популярна у Карпатських горах – яблучанка (з диких яблук), її можно не тільки пити, але й використовувати для зберігання овочів й фруктів 8) ну і на останок, капуркова («на коня») – гордість мадьярів, робиться з айви.
Джерело: Закарпатська торгово-промислова палата
-->
До теми
- В Ужгороді у замку пластуни відзначили 112-річчя першої присяги
- Чат-бот «ДієСлово» презентували в Ужгороді
- Для поранених військових, які лікуються або проходять реабілітацію в медичних закладах Ужгорода, провели екскурсію містом
- «Дні сакури в Ужгороді» – сьогодні та завтра у місті низка заходів, переважна більшість яких має благодійну мету
- В Ужгороді святкуватимуть 112-ту річницю Пласту (ПРОГРАМА)
- В Ужгороді у неділю запрошують на благодійний сакуровий забіг
- В Ужгороді минулого тижня з’явилися на світ 53 малюки
- Ще один крок до новітніх методик лікування: у нейроцентрі провели рідкісну операцію
- Учні ужгородського ліцею вирощують мікрозелень і частину грошей донатять на ЗСУ
- В Ужгороді працює котокав’ярня, в якій живуть 14 котів із притулку
- 100 людям вже надали допомогу у реабілітаційному центрі в Ужгороді
- Друге приміщення ліцею «TheoBand» освятили в Ужгороді
- В Ужгороді стартує пізнавальний проєкт для підлітків "У міста є Я". Як взяти участь?
- В Ужгороді відкрили меморіальну дошку у пам'ять про загиблого Героя 20-річного Ігоря Воєводіна
- Дитячий уролог Ужгорода Олександр Сима: коли з дитиною потрібно звертатися до лікаря?
- 7 проєктів перемогли у конкурсі ідей «Створи свій Ужгород. Інтегрований, інклюзивний, безпечний»
- УжНУ та медичний факультет Університету Коменського із Братислави підписали меморандум
- В Ужгороді волонтери збирають для військових квадрокоптери
- Два роки людської доброти у «Совиному гнізді»
- В Ужгороді школярі разом з прикордонниками виготовляли окопні свічки
До цієї новини немає коментарів