Географічне "бренді" Закарпаття. Скільки його видів нараховується в регіоні?

Географічне "бренді" Закарпаття. Скільки його видів нараховується в регіоні?
Та з чого їх роблять?

 

Відомий закарпатський краєзнавець, фудблогер та експерт з гастрономічного туризму Федір Шандор днями провів дегустацію традиційного закарпатського напою — палінки.

Пан Шандор розповів історію угорського напою, про правила його дистиляції, чим відрізняється палінка від бренді, які є способи пиття міцного алкоголю і, звичайно, з чого роблять палінку, їх дивні закарпатські назви та які найпопулярніші.

«Палинка – це географічне бренді, несе в собі запах лісу і грибів, – цитують туризмознавця інші дегустатори. – У 2008 році було прийнято закон, згідно з яким дозволяється виробляти палинку».

Крім того, у повідомленні наведено ще кілька цитат Федора Шандора.

«Міцність напою повинна бути не більше 65 градусів»

«Самий «крутий» коньяк у світі білого кольору. Свій коричневий колір він отримав ще у старовину, коли його перевозили у бочках, де зберігалося причасне вино»

«У світі рік бочки класифікується за ароматом. Наприклад, 3х-річна – ваніль, а 4х-річні – кориця»

«Дистиляти п’ються двома методами – як аперетив (до іжі) та дайджестив (після). Не можна його вживати під час трапези, бо це для шлунку дуже важкий удар, припиняється процес бродіння й організм перестає виробляти ферменти, а це небезпечно для здоров’я»

«Чи знаєте ви, що французи, угорці й українці не мають власної кухні, бо в світі існує тільки 6 основних кухонь»

«Технічні меди – це з сонячника і гречихи»

«Перший банош був з гречки»

А тепер про види палінки. Отже, Федір Шандор виділив їх вісім.

1) грушівка («ліжко»), для виготовлення цього напою дно бочки вистелюється сушеною грушею

2) яфинівка – робиться з чорниці

3) виноградна – робиться на основі родзинок і закупорюється у пляшку разом із шершнем!!!

4) медова («палинка з горшечку», «доброго ранку», «кава по-угорські»)

5) сливовиця («угорка» – сорт сливи), має високий рівень пектину; якщо ви зварити варення, воно ніколи не зпортиться

6) кендериця – це гордість Закарпаття, виготовляється з коноплі

7) найбільш популярна у Карпатських горах – яблучанка (з диких яблук), її можно не тільки пити, але й використовувати для зберігання овочів й фруктів

8) ну і на останок, капуркова («на коня») – гордість мадьярів, робиться з айви.

Джерело: Закарпатська торгово-промислова палата

 

11 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів