Які "дороги" відкрила децентралізація для органів місцевого самоврядування Закарпаття?

Які "дороги" відкрила децентралізація для органів місцевого самоврядування Закарпаття?
Успішним прикладом ефективного використання різних потенційних можливостей для соціально-економічного розвитку громади є древнє закарпатське місто Хуст – активний член Асоціації міст України.

 

Фінансова децентралізація дозволила органам місцевого самоврядування отримати значний фінансовий ресурс. Уже на першому етапі цього процесу значно виграли бюджети міст обласного значення. Зростання обсягів наповнення доходної частини бюджетів міст дає можливість не тільки забезпечити поточне утримання установ бюджетної сфери, а й спрямувати значні кошти до бюджету розвитку.

Успішним прикладом ефективного використання різних потенційних можливостей для соціально-економічного розвитку громади є древнє закарпатське місто Хуст – активний член Асоціації міст України. Переваги бюджетної децентралізації, які з успіхом скористала місцева влада, коментує консультант з бюджетних питань Закарпатського РВ АМУ Юлія Траньович.

 «У 2017 році з бюджету розвитку міста спрямовано видатків в обсязі 46,1 млн грн, що є практично вдвічі більше 2014 року (23,8 млн грн), тобто до внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів у напрямку бюджетної децентралізації, – каже Ю. Траньович. – Зокрема, з цієї суми 18,9 млн грн направлено на утримання та розвиток інфраструктури доріг, 14 млн грн  на будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію закладів освіти, охорони здоров’я та ЖКГ, 8,2 млн грн на будівництво та реконструкцію міського водопроводу, каналізаційних мереж, капітальний ремонт мережі вуличного освітлення тощо».

Поряд із збільшенням обсягу власних капітальних видатків, вагомим чинником забезпечення розвитку місцевих бюджетів стали кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) і субвенція на соціально-економічний розвиток регіонів. Так, з ДФРР у 2017 році фінансувалися п’ять проектів з загальною сумою освоєних коштів 11,7 млн грн, а саме: реконструкція спортивних полів та майданчиків стадіону «Карпати», капітальний ремонт адмінбудинку стадіону, реконструкція під НВК Кірешської ЗОШ, капремонт системи опалення та заміна вікон ДНЗ №4 «Пролісок», реконструкція під ЦНАП гаражів Хустської міської ради.

За рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток, або так звані «депутатські кошти», здійснено капітальний ремонт дороги по вул. І. Франка у м. Хуст (10 млн грн) та реконструкцію стадіону «Карпати» (15,6 млн грн). Загальний обсяг субвенції з державного бюджету місцевому бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку у минулому році склав 31,5 млн грн».

Як бачимо, вже ні в кого не може виникати сумнівів, що фінансова децентралізація відкрила для громад та їхніх місцевих бюджетів нові можливості на розвиток інфраструктури, надання якісних медичних та освітніх послуг, належний рівень соціального захисту, планування територій тощо. У свою чергу, важливо вміти їх ефективно реалізовувати. Зрештою, Хусту це наразі вдається…

Джерело: Закарпатське РВ АМУ

 

12 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів