Викладачі Ужгородського університету попрацювали в ОАЕ над міжнародним проектом

Філія ФІТ в Об’єднаних Арабських Еміратах 
Філія ФІТ в Об’єднаних Арабських Еміратах 
Днями з Об’єднаних Арабських Еміратів повернулися доцент кафедри програмного забезпечення систем Олексій Дробнич та старший викладач цього ж підрозділу Мирослава Дробнич. За кордоном працювали над завданням, яке поставила перед ними фірма ATLAB. Враженнями від поїздки поділилася Мирослава Дробнич.

 

  • Пані Мирославо, розкажіть, будь ласка, над чим Ви працювали в Еміратах?

З ректором Володимиром Смоланкою

– Ми з Олексієм вже 2 роки працюємо над проектом, який пов’язаний з робототехнікою. Беремо активну участь у багатьох міжнародних конференціях, як-от: TechCrunch (Berlin 2017), Innovation Market (Kiev 2017), Wolves Summit (Warsaw 2018). На одному з таких форумів познайомилися з представниками фірми ATLAB.

  • Що це за структура?

– Фірма ATLAB є провідною компанією країн регіону Перської затоки в галузі освіти. Спеціалізується на впровадженні новітніх інноваційних технологій у навчальний процес. ATLAB є офіційним представником корпорації LEGO Education, що розвиває STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics й освітню робототехніку. Їхня теперішня головна ідея – це розробка робота, котрий стане помічником учителя в освітньому процесі. Саме над цим проектом ми й працювали.

Олексій Дробнич з колегами з фірми ATLAB

– І в чому полягала суть вашої роботи?

Робот зі своїм “татом” Олексієм Дробничем

– Олексій Дробнич є автором і головним розробником нової операційної системи ELFiX. Завдання цієї ОС – узяти на себе керування поведінкою робота. Залежно від ситуації, робот змінює свою поведінку й процес спілкування зі школярем, учителем і групою учнів. Робот пропонує певні типи завдань, аналізує відповіді, збирає відповідну статистику й видає її на першу вимогу педагога. Цьому допомагає створена нами бібліотека розпізнавання облич.

  • Які результати вашої діяльності?

– З 27 лютого до 1 березня цього року в Дубаї проходив GESS (Global Educational Supplies and Solutions) – Всесвітній саміт, у якому беруть участь компанії-лідери в галузі освіти. Фірма ATLAB представила робота – помічника вчителя, який викликав неймовірний ажіотаж серед відвідувачів GESS. Стенд компанії ATLAB відвідав міністр освіти ОАЕ, який вважає, що такі роботи – це майбутнє навчального процесу. А ми створили для робота – помічника вчителя програмне забезпечення.

  • Після напруженої праці мав бути й належний відпочинок…

– Особливо часу на релакс не було, хіба що вдалося викроїти день на поїздку до столиці ОАЕ – міста Абу-Дабі. Запам’яталася неочікувана зустріч із колегою по ФІТ – доцентом Василем Лавером, який проходить в Еміратах наукове стажування. Ми із задоволенням провели у спілкуванні цілий день.

Хочемо побажати нашим викладачам дальших великих успіхів!

Розмовляв завідувач кафедри інформатики та фізико-математичних дисциплін, доцент Олександр Лавер.

Медіацентр УжНУ

 

12 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів