У Тернополі видали документальну книжку про найвідомішого закарпатського опришка

У Тернополі видали документальну книжку про найвідомішого закарпатського опришка
Днями в одному з найбільших українських видавництв «Навчальна книга – Богдан» побачила світ документальна книжка ужгородського журналіста і письменника Олександра Гавроша «Останній опришок Микола Шугай». Книжка видана у серії «Ім’я на обкладинці», яка розповідає про відомих людей України.

 

У виданні зібрані документальні розповіді автора про одного з останніх українських опришків Миколу Шугая (1898–1921). Постать закарпатського розбійника досі є творчою інспірацією для наших сусідів — чехів та словаків. За кордоном про нього видають книжки, ставлять п’єси, знімають фільми. В Україні про Миколу Шугая все ще знають мало. Досі документальної книжки про нього для широких читацьких кіл у нас не видавали. Значна частина у новому виданні приділена чеським першоджерелам, які оприлюднюються українською мовою вперше.

Співпраця Олександра Гавроша із тернопільським видавництвом триває вже п’ять років. Тут побачили світ такі його книжки, як «Капітан Алоїз» (2013), «У пошуках Івана Сили» (2014), «Різдвяний песик» (2015), «Пригоди тричі славного розбійника Пинті» (2016), «Казки і казкарі» (2017), «Іван Сила на острові Щастя» (2017). Таким чином тернопільське видавництво стало одним із популяризаторів закарпатської тематики в Україні.

Uzhgorod.net.ua

 

13 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів