Історію у радіусі 360 градусів презентували в Ужгороді

Історію у радіусі 360 градусів презентували в Ужгороді
Сьогодні, 13 березня, у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая презентували унікальну експозицію панорам «Історія у радіусі 360 градусів».

 

Жанр панорамного живопису став головною темою виставки. Від сьогодні у музеї можна побачити фрагменти панорам, які зафіксували найвидатніші битви й найзапекліші історичні бої.

Для демонстрації закарпатцям до Ужгорода привезли унікальні експонати Тарновського міського музею (Польща) та Національного історичного меморіального парку м. Опустасер (Угорщина). Так, відвідувачі зможуть побачити панорамну презентацію найважливішого бою у Трансільванії – бій 11 березня 1848 року у м. Нодьсебен у рамках Революції та визвольної боротьби 1848-1849 рр., а також Панораму «Фесті».

Під час відкриття виставки, куди прибули дипломати й представники мистецьких кіл Угорщини та Польщі, керівництво Закарпатської області, митці та журналісти, було показано тематичні фільми про створення панорамних полотен. З них присутні дізналися, що жанр панорами виник ще у XVIII столітті і зображав переважно пейзажі. Згодом на панорамах стали з′являтися видатні сторінки історії, зокрема військові подвиги.

Те, що зараз може зробити кожен за допомогою відповідної опції фотокамери, колись створювали колективи художників й інших митців. Форма та формат панорами є запатентованими разом із розміром – 120 на 15 метрів. Кожна країна намагалася створити свою історичну панораму, де б відображався якийсь визначний історичний момент.

Жанром, який створив конкуренцію панорамам, став кінематограф. А до того не існувало більш об′ємного і змістовного зображення подій і явищ. Але навіть зараз – у час технічного прогресу і широких мультимедійних можливостей – жанр панорами не зазнає занепаду, а розвивається силами кращих художніх шкіл. До слова, одна з презентованих в Ужгороді панорам була створена у Львові, а до іншої мають відношення закарпатські митці, зокрема з Ужгорода та Мукачева.

Виставка, організована за сприянням Уряду Угорщини, триватиме у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й. Бокшая до 20 травня 2018 року.

uzhgorod.net.ua

 

13 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів