Відтепер незаконні дії силовиків Закарпаття розглядатимуться в публічному режимі

Відтепер незаконні дії силовиків Закарпаття розглядатимуться в публічному режимі
Уряд своєю постановою від 28 лютого 2018 року № 128 підтримав ініціативу Міністерства юстиції щодо створення Міжвідомчої комісії з питань забезпечення дотримання правоохоронними органами прав та законних інтересів осіб, відповідно до закону #МаскиШоуСтоп.

 

Міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що постанова запускає роботу міжвідомчої комісії, яка стане ефективним механізмом моніторингу і контролю за діяльністю правоохоронних органів у питаннях їхньої комунікації з бізнесом.

Комісія буде постійно діючим дорадчим органом при Кабінеті Міністрів і вноситиме обов’язкові до виконання рекомендації щодо справ, у яких фіксуються порушення інтересів українського бізнесу. Комісію очолює Прем’єр-міністр, до її складу увійшли правозахисники, представники бізнес-асоціацій та адвокатської спільноти. Правоохоронці лише будуть викликатися на засідання комісії, надаватимуть інформацію та звітуватимуть за конкретними справами.

Комісія розглядатиме звернення представників бізнесу, узагальнюватиме таку інформацію для підготовки відповідних законодавчих змін чи кадрових рішень та готувати обов’язкові до виконання рекомендації конкретним правоохоронним органам щодо усунення системних порушень з боку відповідних структур відносно бізнесу.

Комісія проводитиме роботу в публічному режимі з запрошенням журналістів.

Нагадаємо: 7 грудня вступив в дію закон #МаскиШоуСтоп, покликаний припинити свавілля силовиків та ліквідувати проведення безпідставних масок-шоу на підприємствах.

Серед новацій закону:

—   Обов’язкова звуко- та відео фіксація обшуку та судового процесу, на якому було прийнято рішення про такий обшук.

—   Заборона вилучати документи та техніку.

—   Забезпечення права адвоката долучитися до процесу обшуку на будь-якій стадій у будь-який момент.

—   Заборона повторно відкривати одні і ті самі справи.

—   Надано повноваження Кабінету Міністрів України утворити комісію, основним завданням якої є забезпечення захисту прав осіб від неправомірних дій правоохоронних органів.

Головне територіальне управління юстиції у Закарпатській області

 

14 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів