Закарпатці вшанували пам’ять Карпатських січовиків на Красному полі

Закарпатці вшанували пам’ять Карпатських січовиків на Красному полі
15 березня на території меморіального комплексу «Красне поле» поблизу міста Хуст, на місці першого збройного опору нацистським силам напередодні Другої світової війни, відбувся урочистий мітинг, присвячений 79-й річниці проголошення незалежності Карпатської України.

 

Участь у заході біля Пам’ятного Хреста, встановленого на честь загиблих Карпатських січовиків, взяли керівники Закарпаття та всіх районів області. Цьогоріч до вшанування пам’яті героїв Карпатської України долучилися й поважні гості з сусідніх областей – голови Івано-Франківської, Львівської та Полтавської обласних рад.

Мітинг розпочався Державним Гімном України та військовим салютом. Присутні вшанували пам’ять полеглих на місці героїчного  бою Карпатських січовиків – оборонців молодої незалежної Карпатської України – хвилиною мовчання.

– Захисники Карпатської України продемонстрували світові, що за Карпатами живуть українці, які разом зі своїми братами з іншого боку гір прагнуть жити в єдиній національній державі, – наголосив у своїй промові Г. Москаль. – Сьогодні з упевненістю можна сказати, що подвиг на Красному полі стоїть в одному ряду з подвигом героїв Крут, оборонців Донецького аеропорту, інших мужніх захисників української Землі. І наш обов’язок повернути й увічнити імена творців Карпатської України, її захисників. На честь героїв Карпатської України в ході виконання Закону «про декомунізацію» моїми розпорядженнями на Закарпатті перейменовано 27 вулиць, із них п’ять названо на честь Августина Волошина – президента Карпатської України.

Те, що поруч із закарпатцями участь у пам’ятному заході беруть гості з сусідніх областей означає, Карпатська Україна – це подія, що стала символом українського державотворення. На цьому у своїй промові наголосив М. Рівіс. «А той факт, що ми сьогодні стоїмо під національними прапорами і не тримаємо жодного політичного стягу говорить про те, що в нас єдина мета, єдина держава», – сказав він.

Перед учасниками мітингу виступили також керівники Полтавської, Івано-Франківської та Львівської областей – Олександр Біленький, Олександр Сич та Олександр Ганущин.

Очільники області, гості, міські голови, керівники районів, правоохоронних органів, представники громадських об’єднань та пересічні громадяни, які прийшли вшанувати річницю  Карпатської України, поклали квіти до підніжжя Пам’ятного Хреста. Мітинг завершився добіркою стрілецьких пісень у виконанні заслуженого академічного Закарпатського народного хору, після чого представники духовенства відслужили екуменічну панахиду за полеглими січовиками.

На території меморіального комплексу Красне поле також представили і виставку копій документів із фондів обласного архіву, які презентують маловідомі сторінки з історії Закарпаття, висвітлюють політичні процеси минулого століття, боротьбу закарпатців за незалежність. Присутні мали можливість ознайомитися з матеріалами, які свідчать про створення та діяльність Організації Народної Оборони «Карпатська січ», проголошення Карпатської України та її видатних діячів.

  

moskal.in.ua

 

15 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів