Словак Мілан Княжко студентам УжНУ – про кіно, акторську майстерність і не тільки...

Словак Мілан Княжко студентам УжНУ – про кіно, акторську майстерність і не тільки...
До Ужгородського національного університету в рамках Днів Чехії та Словаччини, присвячених 100-річчю створення Чехословаччини, завітав актор і політик Мілан Княжко.

 

Словацький політик і актор ділився з молоддю життєвим досвідом, розмірковував про повагу до моральних норм, розмірковував про демократію.

Зустріч відбулася в читальній залі Наукової бібліотеки. Розпочала захід, привітавши присутніх, завідувачка кафедри словацької філології Світлана Пахомова. Відтак передала слово Генеральному консулу Словацької Республіки в Ужгороді Mірославу Мойжіті, котрий коротко розповів про вагому роль Мілана Княжка для Словаччини загалом, досягнення гостя: «Це всебічно розвинена особистість, із якою можна поговорити про все. Він може запропонувати незвичні варіанти того, що діється. Радію: у його насиченій програмі знайшовся час для зустрічі зі студентами».

Мілан Княжко

Далі говорив власне пан Мілан. Одразу налаштувавши на оптимізм різноманітними жартами (на кшталт «про мене нині стільки сказали вже хорошого, що відчуваю себе на своєму похороні»), зауважив: «Можемо спілкуватися на різні теми: суспільні, політичні… Тішуся, оскільки бачу зацікавлення словацькою мовою в Україні. Навіть попри те, що наша держава маленька. Хоч усе менше завжди є кращим».

Гість розповідав цікаві факти зі своєї біографії в суспільно-політичному контексті, зокрема про роботу на шахті, навчання, політичну діяльність (4 роки був міністром культури), ну і, звісно, акторське мистецтво. Останнє, за словами М.Княжка, дуже тренує пам’ять навіть у пенсійному віці. На запитання про повернення до політики, відповів: «Не збираюся! І взагалі не думаю, що буде через 30–40 років. Із чистою совістю можу сказати: свою місію в житті виконав». Також говорив про повагу до моральних норм, розмірковував про демократію, вибори тощо.

Стосовно акторської діяльності М.Княжко сказав: «Для того, щоб глядачі повірили, потрібно насамперед самому відчути те, що граєш і для чого це робиш. Ідеться про постійний ризик через різне сприйняття аудиторією. А без глядача кіно не має сенсу». Називав улюблені ролі, музичні проекти, фільми. Цікаво висловився й про жанр комедії, який гостю особливо до душі, оскільки «кіно – це гра, зосереджена на позитивних емоціях». Не обійшлося й без розповідей про казуси на знімальному майданчику.

Своєю чергою, заступник директора Наукової бібліотеки УжНУ Вікторія Воробець подякувала консульству за організацію заходу. А пан Мілан насамкінець побажав студентам успіхів, щастя, а також радив добре навчатися.

Молоді зустріч неабияк сподобалася. Кожному запам’яталося щось своє.

Ольга Ньорба (І курс, словацька філологія): «Такі зустрічі дуже важливі, особливо для нас, студентів, оскільки маємо унікальну можливість безпосередньо поспілкуватися з поважними особистостями. Як і у випадку з Міланом Княжком – відомим актором не тільки в Словаччині, а й за її межами, зокрема в різних країнах Європи. Сподобалося, що гість був близьким до слухачів, у нього немає «зіркової» хвороби попри справді дуже велику популярність».

Крістіна Губік (ІІ курс, словацька філологія): «Це людина, котра залишилася простою, хоч і є актором із грандіозними успіхами. Особливо запам’яталася манера спілкування: пан Мілан часто (особливо на запитання) відповідав із гумором».

Анастасія Лебедєва (ІІ курс, словацька філологія): «Мене вразила відкритість гостя. Розповідав про свою сім’ю, зокрема синів, онуків. А кумедні випадки з життя, які лунали, неабияк веселили й зацікавлювали аудиторію».

Мирослава Гараздій, Медіацентр УжНУ
ФОТО авторки та Антоніни Зеленецької

 

16 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів