Шафрани на Закарпатті: тендітна ніжність, поєднана із природною витривалістю

Шафрани на Закарпатті: тендітна ніжність, поєднана із природною витривалістю
На Закарпатті почався період масового цвітіння червонокнижного шафрану Гейфеля.

 

У дендропарку «Березинка» держпідприємства «Мукачівське лісове господарство» шафрани займають близько 12 гектарів із 34-х. Це місце унікальне не лише за обсягами, але й за розмаїттям весняної квітки. Поруч із кедрами, секвоями, ялицями, бамбуком, соснами, горіхами ростуть мільйони квіток, які не схожі одна на одну. Тут крокуси білі, фіолетові, бузкові, блакитні, смугасті, плямисті… Природа урізноманітнила квіти одного виду, наче це ціла оранжерея шафранів.

А чи знали ви, що крокус, хоч і має цибулевий корінь, але у лісах розмножується переважно насінням?

«З кожним роком площі шафранів тут постійно збільшуються. І все це завдяки природньому втручанню, зокрема вітру і мурашкам. Саме мурахи розносять насіння шафрану, часто долаючи відстані до 1000 метрів. Тому і з′являються нові шафранові галявини у різних куточках карпатського регіону», – розповідає майстер лісового розсадника дендропарку «Березинка» Мукачівського держлісгоспу Наталія Слободянюк.

Тендітний крокус є дуже сильною і витривалою квіткою. Кілька фактів:

  • шафрани ростуть на висоті до 1500 метрів над рівнем моря
  • ці квіти витримують низькі температури до -7 градусів
  • аби дістатися сонячних променів, шафран здатен пробити товстий шар сухого листя

Квітка шафрану оповита легендами, одна з них має античні коріння. На фресках Кносського палацу, побудованого на острові Крит 4 тисячоліття тому, зображені юнаки, котрі збирають у вази ці квіточки. Стародавні греки вважали їх символом щастя, квіткою богині ранкової зорі Еос. Інший міф стверджує, що бог Гермес закохався у юнака на ім′я Крокус, якого потім помилково вбив. Коли кров Крокуса пролилася на землю, Гермес перетворив її на квіти шафрану. А в єгипетських медичних текстах згадка про крокус датується 1500 роком до н.е.

Шафрани на Закарпатті – явище розповсюджене. Зараз вони квітнуть у містах й у передгір′ї, а за кілька тижнів з′являться на високогір′ї Карпат. Головні вороги шафранів – це, на жаль, люди. Вони рвуть квіти собі на втіху або на продаж, не звертаючи уваги, що шафран не любить вази із водою, а любить ліс – своє природнє середовище.

За будь-якої погоди у шафрановій «Березинці» вам буде затишно і світло. Це місце, що потонуло у безкрайньому килимі ніжних квітів, не залишить вас байдужими.

uzhgorod.net.ua

 

16 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів