Робота в Словаччині – добрий заробіток, комфортне проживання

Робота в Словаччині – добрий заробіток, комфортне проживання
У період економічного занепаду реальною можливістю для українців поліпшити їхнє фінансове становище є робота за кордоном.

 

Менеджер братиславського офісу компанії Workintense, яка спеціалізується на працевлаштуванні, Іван СТОЙКА переконаний: у цьому сенсі добрі перспективи відкриває для наших співгромадян Словаччина.

Щоб допомогти шукачам роботи за кордоном, убезпечити їх від можливих помилок, ми попросили Івана Васильовича розповісти про реалії працевлаштування в цій країні. Сподіваємося, його відповіді будуть корисними для читачів і задовільнять їх інтерес до цієї країни – сусідки України.

- Іване Васильовичу, словацькі підприємства активно запрошують працівників із України для роботи на складах, заводах та на інших виробництвах. В яких умовах доводиться працювати, чи потрібно мати для цього спеціальні знання та навички?

- Розповім про ті підприємства, які співпрацюють із нашою компанією. Це, зокрема, відомі супермаркети BILLA, Tesco, інтернет-магазин Alza.sk, та завод басейнів Compass. Робота не є складною, в основному полягає у сортуванні товарів за допомогою сканерів-зчитувачів штрих-кодів.

- Як оплачується робота на цих підприємствах?

- Щомісячна плата становить 800-900 євро. Причому це -без врахування витрат напроживання, оскільки їх бере на себе роботодавець. Але це – середній рівень зарплат, на різних підприємствах він не є однаковим. Скажімо, на Alza.sk можна отримувати в середньому 3 євро на годину (в такому разі за місяць виходить 750-800 євро), на Tesco і BILLA-4-4,5 (за місяць 800-1000); Compass пропонує ще вищий рівень зарплати– від 4 до 4,8 євро на годину (за місяць 850-1000).

- Які є гарантії того, що роботодавець дотримається умов оплати?

- Основною гарантією є перевірене партнерство з ними, причому з компанією Tesco співпрацюємо від2015 року, з Alza.sk  -2016-го, BILLA -2017-го, Compass – 2018-го.

- Де знаходяться ці підприємства і наскільки зручно добиратися до місця роботи?

- Два з них- Alza.sk і BILLA - розташовані в двадцяти кілометрах від Братислави, у місті Сенец, і туди за 20 хвилин підвозить міні-автобус.Третє – Compass – знаходиться в 3-4 хвилинах пішої ходи від місця проживання. Четвертий – Tesco – теж перебуває на відстані двадцяти кілометрів, і до нього теж курсують міні-автобуси.

- На початку розмови Ви сказали, що робітників забезпечують безоплатним проживанням. Можете уточнити, де і в яких умовах вони живуть?

- Alza.sk, Tesco і BILLA забезпечують робітників житловими кімнатами у приватних будинках, а Compass – у пансіон-готелі. Тих, котрі перебувають у будинках, розселяють по двоє-троє в кімнаті, а ті, котрі у пансіон-готелі – живуть по троє-четверо. Користуються всіма побутовими зручностями, які властиві сучасному житлу - холодна і гаряча вода, кухонне обладнання (електроплита, холодильник та інше приладдя), що дає змогу готувати самим собі їжу і таким чином заощаджувати кошти.

- Прошу Вас детальніше розповісти про особливості роботи...

- На кожному підприємстві вони свої. Так, на Alza.sk робочий час триває 10-12 годин, а кількість вихідних на тижні залежить від сезону. На Tesco і BILLA тривалість робочого дня дорівнює 8-12 годин і залежить від кількості товару, виготовленого в конкретний день. Робітники на цих підприємствах зайняті пакуванням продукції. А от на Compass, який спеціалізується на виготовленні басейнів, передбачена 8-10-годинна зайнятість, і тут вона обумовлюється виробничими потребами.

- Які документи потрібно оформити, щоб отримати дозвіл на роботу в Словаччині?

- Право на роботу надається через оформлення так званого робочого побиту, який здійснюється через посередництво приватного підприємця. Розгляд і затвердження необхідних документів займає до 90 днів. Загалом дозвіл на перебування в Словаччині діє до 1,5-2 років. Інколи видають дозвіл на 3 роки.

- Чи можна отримати дозвіл на тривале проживання в Словаччині?

- Так, така можливість розглядається після 5 років перебування в країні.

- Як ставляться до наших співвітчизників у Словаччині, і чи складно українцеві прижитися тут, стати своїм?

-Українцям легше прижитися в Словаччині, ніж, скажімо, в Угорщині чи Німеччині. Насамперед, цьому сприяє мовний фактор, адже словацька і українська мови є близькими. Не випадково нашим співгромадянам, які могли ніколи не чути словацької мови, досить легко її розуміти. До того ж Словаччину  і Україну багато в чому пов'язує історичне минуле. Зокрема, наше Закарпаття і Словаччина перед другою світовою війною входили до складу єдиної держави - Чехословацької Республіки. Тож ставлення до українців з боку словаків не те щоб вороже, а навпаки, відзначається прихильністю. Враховуючи наявність спільного кордону між нами, зручне транспортне сполучення –поїхав на захід від Ужгорода і вже через кілометр потрапляєш на територію Словаччини – ця країнає по-справжньому легкодоступною для українських шукачів роботи.

- Якщо заглядати вперед, то наскільки Словаччина буде привабливою для працевлаштування українців у перспективі?

- Досі ми не говорили про такий фактор як безпечність проживання і, відповідно, роботи в цій країні. За цим фактором Словаччина вигідно відрізняється відбагатьох європейських держав. В останні роки економіка тут на піднесенні, тож і рівень життя,як і пропозиції роботи стають дедалі кращими. Для шукачів роботи зупинити свій вибір на Словаччині – виправданий і цілком зрозумілий крок.

Узяв інтерв'ю

Василь ЗАБЕРЕЗЬКИЙ

 Шукачі роботи в Словаччині можуть зв'язатися з головним офісом компанії Workintense у м.Братислава і, зокрема, Іваном Стойкою через

портал www.robota-slovakia.com

за координатами: viber +421 948758 335.

Консультації можна отримати в м. Ужгород за тел. 050 649 21 30 (Каріна).

 

20 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів