Як рятувальники Закарпаття "велику воду" та НС на паливній "трубі" ліквідовували

Як рятувальники Закарпаття "велику воду" та НС на паливній "трубі" ліквідовували
Вчора, 21 березня, у відповідності до Плану командно-штабних навчань з органами управління та силами цивільного захисту Закарпатської області, у Виноградівському та Перечинському районах відбулись наступні етапи навчань.

 

Оцінювали готовність та злагодженість дій органів управління та сил цивільного захисту заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Володимир Колесніков, директор  Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС – керівник навчання Михайло Маюров начальник Управління ДСНС України у Закарпатській області Роман Гудак та інші поважні гості.

Навчання відбувалися в умовах, максимально наближених до реальних. За задумом, внаслідок інтенсивних опадів відбулося різке підняття рівня води в р. Тиса внаслідок чого підтоплено господарські об’єкти, споруди та суб’єкти господарювання на території сіл Королево, Теково, Сасово, Тросник Виноградівського району. Також порушено автосполучення з селами Виноградівського району: Веряця, Горбки, Чорнотисово, смт Королево, с. Тросник, с. Фанчиково. На певних ділянках місцевості утворилися острівці на яких опинилися люди. Шляхи евакуації відсутні.

Під час навчань відпрацьовано: розгортання пересувного пункту Управління  ДСНС України у Закарпатській області; рятування людей та майна із затоплених територій за допомогою моторних човнів, гусеничного 17-тонного плаваючого транспортера ПТС-М та гелікоптера МІ-8; надання постраждалим медичної та психологічної допомоги;  створення тимчасового мостового переходу з використанням комплекту ТММ-3М1; організація підвезення питної води для місцевого населення, дезінфекція колодязів та очистка води за допомогою військової фільтрувальної станції ВФС-10 та інші невідкладні заходи. Водночас рятувальниками здійснювалась відкачка води з підтоплених території за допомогою пожежної насосної станції ПНС-110 (яка всмоктує воду з потужністю 110 літрів на секунду). У свою чергу, аби запобігти подальшим підтопленням території, Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиса здійснювалась розвідка паводкової ситуації та нарощування  дамби за допомогою укладки мішків з піском. Загалом у навчаннях взяли участь 271 людина та 74 одиниці техніки.

А через декілька годин - знову умовна ввідна і екстрені служби вже ліквідовують надзвичайну ситуацію у Перечинському районі. У с. Пастілки, на 340 км продуктопроводу ТОВ «Прикарпатзахідтранс», через кримінальну врізку відбулася розгерметизація магістрального трубопроводу з незначним витоком нафтопродукту та потраплянням його в річку Уж.

Після отримання інформації про цю подію до місця направляються сили і засоби ЛВДС Дубриничі, ДСНС та інших служб цивільного захисту району. Організовується штаб з ліквідації НС. Водночас, в районі с. Зарічово здійснюються роботи з локалізації та ліквідації надзвичайної ситуації: проводяться аварійні та інші невідкладні роботи, лабораторний аналіз забруднення води, населенню, що постраждало надається допомога.

Учасниками тренувань, а це фактично всі служби життєзабезпечення регіону, які залучаються до ліквідації такого роду загроз стали 55 чоловік та  22 одиниці техніки.

Джерело: У ДСНС України у Закарпатській області

 

22 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів