Живуть на Закарпатті особливі малюки...

Живуть на Закарпатті особливі малюки...
Вони активні та життєрадісні, багато граються та щодня вивчають світ. Вони звичайні маленькі діти, при цьому змушені не рідко ловити на собі косі погляди оточуючих. А все тому, що народилися з генетичною аномалією – синдромом Дауна.

 

Ці діти не спроможні самі за себе постояти, не тільки тому, що народилися «іншими», а ще й тому, що вони просто діти. Нагадувати про це несвідомим людям часто змушені їх батьки.

Мама десятирічного Вадима розповідає, це її друга дитина, народила хлопчика у 37. Про те, що носить під серцем особливу дитину навіть не здогадувалася. Після появи на світ свого синочка, м’яко кажучи, впала в депресію.

Лікарі вмовляли відмовитися від дитини, сусіди з незвичною цікавістю вдивлялися в колиску, та й це ще не найважче що довелося пережити п. Тетяні. Окрім недуг, які перерахувала п. Тетяна, у Вадимка виявили ще одну, найважчу. Хлопчик народився без перегородок та одного клапану на серці. Була необхідна термінова операція. Її зробили. Та як виявилося, вона не тільки врятувала життя хлопчику, а й кардинально змінила майбутнє його батьків.

А цю маленьку життєрадісну дівчинку звуть Таїсія, їй 9. І вона також народилася з синдромом Дауна. Її мама, п. Крістіна розповідає, під час вагітності 7 разів проходила обстеження УЗД, від лікарів чула тільки «Ви носите під серцем абсолютно здорову дитину», але дитина народилася хворою і це не тільки розумова відсталість, а і як дуже часто буває, вроджена вада серця.

Вже рік діти цих двох жінок разом з іншими особливими малюками навчаються в мукачівській спеціалізованій школі-інтернат І-ІІ ступенів. Й за цей короткий час, кажуть матусі, помітили не аби який прогрес у розвитку своїх чад.

Зараз малеча вже вміє читати, писати, вони вивчають іноземну мову, математику, кожен з них має хобі. Та найголовніше вони стали самостійними, навчилися відстоювати власну думку й знайшли тут вірних друзів.

Жінки кажуть, з своєї сторони роблять все, щоб їхні діти відчували себе повноцінними громадянами й сподіваються, що колись кожна «особлива» людина зможе здобувати вищу освіту, працювати на роботі й не ловити незрозумілі погляди оточуючих. Та якщо для втілення двох перших пунктів потрібен час, останній може стати реальністю вже сьогодні, тільки б ми, здорові люди це зрозуміли.

Джерело: М-студіо

 

22 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів