Хто серед переможців Другого Відкритого міжнародного конкурсу піаністів імені Дезидерія Задора?

Хто серед переможців Другого Відкритого міжнародного конкурсу піаністів імені Дезидерія Задора?
У неділю в залі Закарпатської обласної філармонії відбулося підбиття підсумків мистецького змагання, що протягом трьох днів єднало в Ужгороді талановитих молодих піаністів та іменитих маестро і музикознавців із п'яти країн, а також цінувальників академічної музики й, зокрема, спадщини видатного закарпатського композитора Дезидерія Задора.

 

Нагадаємо, прослуховування конкурсантів проходили на базі Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора 23 і 24 березня. Свою виконавську майстерність демонстрували 28 учасників із 10-ти областей України та з Угорщини, Словаччини і США. Піаністи змагались у трьох вікових категоріях: від 13 до 15, від 15 до 17 та від 17 до 19 років.

Оцінювало виступи високопрофесійне журі: завідувач циклової комісії "Фортепіано" Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора, заслужений працівник культури України Маріанна Сокач (Україна), викладач Кошицької консерваторії, член журі міжнародних фортепіанних конкурсів Віола Самборська (Словаччина), лауреат міжнародних конкурсів і державної премії ім.Ф.Ліста, професор Будапештської музичної академії ім.Ф.Ліста Балаж Соколої (Угорщина), лауреат міжнародних конкурсів, концертуючий піаніст, засновник і директор міжнародного конкурсу піаністів "Лазуровий берег" у м.Ніцца Жільбер Сан Піетро ді Монте Россо (Франція) на чолі з професором Львівської національної музичної академії ім.М.Лисенка, заслуженим артистом України Йожефом Ермінем (Україна).

З нагоди завершальної урочистої зустрічі враженнями від цьогорічного конкурсу з присутніми поділився голова журі: "Це були три дні великого музичного свята: ми слухали прекрасну музику у виконанні нашої дивовижно талановитої молоді. Щиро вдячний організаторам – владі області й міста, дирекціям Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора та Закарпатської обласної філармонії, спонсорам. Надзвичайно приємно, що є розуміння важливості цієї культурної акції, адже без культури – в держави немає майбутнього. Хочу подякувати всім учасникам, які з величезним натхненням і майстерністю виступили на цьому конкурсі. Рівень його, поряд із минулорічним, значно зріс. Особливо хочу відмітити молодшу категорію: вони направду мене здивували. Просто величезний потенціал в нашій державі талановитих дітей, і це дуже нас радує. Безумовно, не можуть стати переможцями всі, але вже участь у цьому конкурсі – велика перемога над собою: підготувати таку серйозну програму, вийти і зіграти її – завдання не з легких. Окреме спасибі викладачам, котрі показали дійсно високопрофесійну роботу. Та особливо хочу подякувати батькам: усім тим, які розуміють, наскільки важливим є мистецтво в житті людини, і вміють розвинути це розуміння в своїх дітях".

Для проведення урочистої церемонії нагородження переможців до членів журі долучилися заступник директора департаменту культури облдержадміністрації Ілдико Молнар, а також син корифея музичної культури Закарпаття Іштван Задор (Угорщина), котрий відзначив найкращого виконавця твору авторства батька.

Результати ІІ-го Відкритого міжнародного конкурсу ім.Д.Задора: 

І категорія

І премія – Олександр Лучков, Мукачівська ДШМ№1 ім.С.Мартона, викладач Марія Вайс;

II премія – Світлана Без'язична, Уманська дитяча музична школа №1, викладач Геннадій Без'язичний;

II премія – Соломія Саламанюк, Бучацька дитяча музична школа, викладач Світлана Кривко;

III премія – Олександра Макарова, Мукачівська ДШМ№2, викладач Магдалина Козуб;

III премія – Маі Малвін, Музична школа ім.Маршала Сан Дієго (США), викладач Балаж Соколаї.

II категорія

І премія – Адам Барош, Спеціалізована музична гімназія ім.Я.Ріхтера (м.Дьор, Угорщина, викладачі: Макі Ягі та Гергель Неймет);

II премія – Ангеліна Кидора, Львівська середня спеціалізована музична школа-інтернат ім.С.Крушельницької, викладач Людмила Закопець;

III премія – Ірина Остроушко, Черкаське музичне училище ім.С.Гулака-Артемовського, викладач Ірина Окунева.

ІІІ категорія

ІІ премія – Ірина Берчук, Івано-Франківське музичне училище ім.Д.Січинського, викладач Наталія Сич; 

II премія – Балаж Фазекаш, Кошицька консерваторія (Словаччина), викладач Юдіта Дебреова;

III премія – Сільвія Джумурат, Ужгородський музичний коледж ім.Д.Задора, викладач Маріанна Сокач.

Дипломант – Даниїл Качмарчик, Дрогобицький музичний коледж ім.В.Барвінського, викладач Олена Фатільнікова.

Диплом за найкраще виконання твору Д.Задора – Сільвія Джумурат, Ужгородський музичний коледж ім.Д.Задора, викладач Маріанна Сокач.

Диплом за музичну перспективу – Ірина Берчук, Івано-Франківське музичне училище ім.Д.Січинського, викладач Наталія Сич.

Переможців нагороджено дипломами конкурсу, лауреатів І премії – додатково грошовими заохоченнями від спонсорів. Та незалежно від результатів, усі учасники мистецького змагання, без сумніву, збагатилися цінним досвідом, цікавими знайомствами і натхненням для подальшого самоствердження в професійному музичному мистецтві. Важливими в цьому контексті, зокрема, є виступи самих членів журі. Так, у рамках конкурсу піаніст-віртуоз Балаж Соколаї 23 березня подарував ужгородцям вечір фортепіанної музики. Нині, після урочистого підбиття підсумків конкурсу, в малому залі Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора відбувся майстер-клас від Жільбера Сан Піетро ді Монте Россо. Сьогодні, 26 березня, о 14.00 там само майстер-клас проводитиме Йожеф Ермінь.  

Джерело: Департамент культури Закарпатської ОДА

 

26 березня 2018р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів